Acasa | ACTUALITATE | Delimitarea sectorului privat de cel public ar putea stârpi caracatița din Spitalul Județean de Urgență Constanța

Delimitarea sectorului privat de cel public ar putea stârpi caracatița din Spitalul Județean de Urgență Constanța


image

Medicii rezidenți din Spitalul Județean de Urgență Constanța, au încasat, luna trecută, un salariu de peste 4000 de lei, ceea ce înseamnă o creștere considerabilă a veniturilor.

Din păcate, situația rezidenților nu s-a schimbat din punct de vedere al modului în care sunt tratați de medici, cei care ar trebui să-i învețe și să-i îndrume în acestă meserie.

Mai mult, creșterea salariului a generat o serie de discuții despre faptul că viitorii doctori nu merită atâția bani, chiar dacă aceștia muncesc mult mai mult decât profesorii lor.

Lovitura de grație a venit, însă, din partea lui Raeed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a declarat că este necesar ca medicii să aleagă între a lucra la stat sau la privat.

E cunoscut faptul că majoritatea doctorilor din Spitalul Județean de Urgență Constanța au afaceri private din care câștigă foarte bine, dar continuă să lucreze la stat, deși venitul de aici este unul infim.

Avantajul constă în faptul că pot jongla cu pacienții, pot administra fără probleme și după bunul plac sumele alocate secțiilor pe care le conduc, participă pe banii statului la congrese internaționale, capătă notorietate, etc.      

Câștigul lunar al unui medic care lucrează, simultan, la stat și la privat, ajunge lejer la 7000-8000 de euro.

Dar nu câștigul este problema, ci faptul că țin ocupate posturile din spital și, astfel, cei care termină rezidențiatul sunt nevoiți să plece din țară pentru că nu au unde să muncească.

Măsura propusă de Raeed Arafat strică multe combinații aflate la limita legii, însă ar putea creea o echitate între pacienții de la privat și cei de la spitalele de stat.

Este singurul mod în care se poate stârpi caracatița din sistemul medical.

”Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri. Una, şi cea mai importantă din punctul meu de vedere, este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără să ţină cont de posibilităţile lor şi problemele lor. Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare, cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general, veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, a declarat Raeed Arafat.

Citește și

În Spitalul Județean de Urgență Constanța se moare cu zile. Medicii sunt ocupați cu afaceri private

http://www.atacdeconstanta.com/articole/9642-%C3%AEn-spitalul-jude%C8%9Bean-de-urgen%C8%9B%C4%83-constan%C8%9Ba-se-moare-cu-zile.-medicii-sunt-ocupa%C8%9Bi-cu-afaceri-private.htmlVoteaza articol
5.00

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (2 postat):

Andrei on 10/04/2018 11:02:08
avatar
pai... ce cauta Dr. Dumitru in spitalul judetea cand are ditamai clinica langa spital? e simplu, isi trateaza pacientii pe banii statului...
Thumbs Up Thumbs Down
0
Inchirieri auto Otopeni on 11/04/2018 10:26:07
avatar
Trebuie sa luptam mai mult cu coruptia din tara.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat