Acasa | ACTUALITATE | Nicolae Moroianu: ”La Mangalia nu se construiește o școală nouă pentru că nu se mai poate fura ca în codru”

Nicolae Moroianu: ”La Mangalia nu se construiește o școală nouă pentru că nu se mai poate fura ca în codru”


image

”Este de notorietate problema Școlii Generale nr.5, Gala Galaction în privința spațiului necesar în desfășurarea procesului educațional.

Problema nu este nouă, durează de cel puțin 6 ani de când domnul Radu Cristian este primarul Mangaliei.

De ce nu a aplicat până acum cea mai simplă și de bun simț soluție, respectiv construirea unei noi clădiri pentru Școala nr. 5 ci a căutat în schimb tot felul de soluții încurcate – mansardarea vechii clădiri, relocarea în locul Liceului Economic, campus preuniversitar la pod pe fonduri europene și așa mai departe?

Soluții care nu sunt viabile, nu rezolvă decât parțial problema spațiului necesar și care sunt de lungă durată, în condițiile în care Școala Gala Galaction are nevoie de acest spațiu cât mai repede?

În cei 6 ani actuala administrație a cheltuit un buget generos de circa 200 de milioane de euro reușind și performanța, pe lângă acești bani cheltuiți, să aducă Mangalia pe locul 2 în topul datornicilor din România, deci banii cheltuiți sunt de fapt mult mai mulți.

Ce s-a realizat în oraș cu acești bani locuitorii Mangaliei văd zilnic – aproape nimic, orașul arată mai rău decât acum 6 ani.

Dar măcar o școală se putea construi.

Problema, cred eu, pe care o are domnul primar cu o școală nouă constă în faptul că pentru construcția unei școli, Ministerul Educației a elaborat prețuri de referință și nu se mai poate fura ca în codru.   

 Astfel, conform normelor Ministerului Educației, în România, construcția unei școli cu 24 de săli de clasă ar trebui să coste în jur de 1 milion de euro. Dar la Mangalia, primarul Radu Cristian ne-a obișnuit cu altfel de prețuri:

- 360.000 de euro (o școala cu 8 săli de clasă conform normelor Min.Educației) au costat la Mangalia 3 chioșcuri de placaj pentru informare turistică.

   - 4 milioane de euro reabilitarea Casei de Cultura din care cca.1,5 milioane de euro doar instalația de sunet

   - 3 milioane de euro reabilitarea unei biserici din care 100.000 de euro lumânărarul (cât două vile)

   - 110.000 de euro demolarea unei barăci.

   - 1,4 milioane de euro reabilitarea clădirii în care funcționează Școala nr.5. Da, nu este o greșeală, anul trecut a alocat peste 6 milioane de lei pentru lucrări de reparații si modernizări ale clădirii vechi de la sens, cu 10 săli de clasă când, cu aceiași bani, putea construi o școală nouă cu peste 30 de sali de clasă.

În ședința ordinară din data de 4 mai am propus Consiliului Local alocarea a 1,5 milioane de euro din împrumutul făcut, de 13 milioane pentru construcția unei noi clădiri pentru Școala Gala Galaction.

Banii există, a recunoscut și domnul primar, putea începe demersurile pentru construcția școlii de a doua zi.

Consider că este cea mai rapidă și de bun simț soluție, la anul copiii Mangaliei pot învăța într-o școala nouă, într-un singur schimb, așa cum e normal.

Din păcate, consilierii dumnealui: Filip Dumitru, Andrei Sorin, Griguță Nicoleta, Stan Linica, Ciuraru Valentin, Angelescu Dragoș, Ioniță Dragoș, Toma Dorel și Ali Leila au votat împotrivă.

În următoarea ședință voi face din nou aceeași propunere și fac apel pe această cale la colegii mei consilieri PNL să nu uite jurământul pe care l-au făcut la investire și să pună interesele comunității mai presus de interesele de partid și de ordinele primite de la șeful dumnealor.

Fac, de asemenea, apel la părinții și cadrele didactice de la Școala Gala Galaction să susțină acest demers pentru ca, de la anul, copiii să învețe într-o școală nouă.”

Nicolae Moroianu

Consilier Local ALDE

 


Tag-uri:  

Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (2 postat):

Părintele Frecţie on 19/05/2018 10:04:50
avatar
Preţurile de referinţă sînt rămase în urmă rău de tot.

Dar tot nu sînt de 4-5 ori mai mari, aşa cum le cere Cel Ales...
Thumbs Up Thumbs Down
0
Rent a car Bucuresti on 19/05/2018 11:33:32
avatar
In toate institutiile se fura.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat