Acasa | ACTUALITATE | Lecție de istorie la Ovidiu. Comunitatea locală sărbătorește Anul Centenar prin evenimente culturale de anvergură

Lecție de istorie la Ovidiu. Comunitatea locală sărbătorește Anul Centenar prin evenimente culturale de anvergură


image

Primăria Orașului Ovidiu și-a propus să marcheze Anul Centenar printr-o serie de acțiuni menite să readucă în memoria locuitorilor istoria locului și importanța culturală a zonei în care trăiesc.

Astfel, adminstrația locală lansează o carte în care este prezentată evoluția comunității din Ovidiu în ultimii 100 de ani.

În primul rând, am pornit de la ideea Centenarului Marii Uniri și am spus că, până la urmă, dacă informațiile în piață sunt numeroase legate de Centenar, mai interesant pentru locuitorii orașului nostru, și mai ales pentru cei tineri, ar fi să le explicăm și să le arătăm cum s-a dezvoltat comunitatea noastră în ultimii 100 de ani. Pentru cei tineri este interesant să le spunem cum s-a construit Canalul, cum a fost ridicată prima biserică, prima școală, prima grădiniță, când s-a asfaltat, cum a fost construită centrala, stadionul din orașul Ovidiu, legendele insulei ș.a.m.d. Sunt multe lucruri interesante pe care locuitorii nu le știu. Se vorbește despre carierele de piatră de aici din care s-au construit  cetățile Histria, Callatisul și Tomisul, iar în epoca modernă, Portul Constanța sau hotelul Rex.”, a spus George Scupra, primarul orașului Ovidiu.

Toți elevii din localitate vor primi gratuit această carte.

Mai mult, administrația locală a realizat și un film în care este prezentată istoria orașului, un material documentar de 40 de minute.

Și pentru că la Ovidiu cultura reprezintă o componentă importantă pentru administrație, în următoarele luni un ansamblu statuar intitulat ”Ovidiu- Metamorfoze”, va fi amplasat în centrul orașului.

Ne-am dorit ca proiectul să fie inaugurat în acest an, la 2000 de ani de la moartea poetului. Acest ansamblu statuar este realizat din piatră, pentru că ținem la identitatea locală, orașul Ovidiu având o celebră carieră de piatră. Sculptorul cu care am colaborat este Vladlen Babcinețchi, un artist născut în Republica Moldova, foarte tânăr și foarte priceput. Până în toamna acestui an, ne-am propus să inaugurăm acest ansamblu statuar care va fi un reper clar, o atracție turistică, pentru că orașul Ovidiu are o identitate locală și vrem ca aceasta să fie moștenirea pe care o lăsăm noi comunității în anul Centenarului Marii Uniri. Statuia lui Ovidiu va fi diferită de cele două statui deja existente, una în Constanța și una în Sulomona. La Ovidiu vom avea o a treia statuie a poetului, care reprezintă Metamorfoze, una dintre capodoperele lui Publius Ovidius Naso.”, a spus George Scupra.

http://www.atacdeconstanta.com/articole/10233-trei-zile-de-s%C4%83rb%C4%83toare-la-ovidiu.-constantin-enceanu,-gabriel-cotabi%C8%9B%C4%83-sau-grasu-xxl,-vor-concerta-la-zilele-ora%C8%99ului.htmlVoteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat