Acasa | ACTUALITATE | Primarul Decebal Făgădău încearcă eliminarea mediului privat din Asociația de Promovare Turistică. Ce spun oamenii de afaceri

Primarul Decebal Făgădău încearcă eliminarea mediului privat din Asociația de Promovare Turistică. Ce spun oamenii de afaceri


image

Proiectul de hotărâre privind aprobarea constituirii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Turism Dobrogea”, a actului constitutiv și a Statutului acestuia a fost retras de la vot, din ședința de Consiliu Local, de către primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Turism Dobrogea”, presupune o asociere între Muncipiul Constanța, Județul Constanța, Municipiul Tulcea și Județul Tulcea, în vederea dezvoltării și promovării turismului în județul Constanța.

Practic, în acestă asociație nu va exista niciun operator de turism privat, constituindu-se astfel o entitate formată doar din reprezentanți ai statului.

De ce se încearcă eliminarea privaților din acestă asociere nu am reușit să aflăm, însă scoaterea proiectului de pe ordinea de zi ridică unele semen de întrebare.

Operatorii privați din Mamaia și Constanța, cei care plătesc Taxa de Dezvoltare și Promovare Turistică, așteaptă ca Primăria Municipiului Constanța să facă pașii necesari pentru înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD), organizație formată prin asocierea mediului privat cu statul.

Primăria, însă, insistă să facă o asociație în care mediul privat nu se regăsește.   

Organizația Patronală Mamaia-Constanța a depus nenumărate solicitări pentru aprobarea proiectului de înființare a OMD-ului Constanța Mamaia, însă lucrurile se tergiversează nejustificat, spun reprezentanții OPMCTA.

Pe de altă parte, Decebal Făgădău explică:

Asociația Litoral Delta-Dunării a făcut pionierat, însă în lipsa unui cadru legislative foarte clar, am ajuns să ne dăm în judecată între noi ca să ne recuperăm banii. Noi am ieșit din Asociația Litoral Delta-Dunării tocmai pentru că era un litigiu între CJC și ALDD. În secunda în care apar normele, veți vedea proiectul de hotărâre de înființare a OMD Constanța Mamaia. Statutul îl avem deja făcut și le mulțumesc Ancăi Nedea, lui Cristian Bărhălescu și Mirelei Matichescu pentru că au contribuit la acest draft de statut. Imediat ce apar normele, veți vedea cum convoc Consiliul Local să aprobăm OMD Constanța Mamaia. Pentru că știu că există o îngrijorare în mediul privat, în rândul plătitorilor Taxei de Dezvoltare și Promovare a Turismului, vreau să îi asigur că sumele încasate anul trecut și anul acesta sunt în contul Primăriei, nu au fost cheltuite. Ele vor fi aportul municipiului în noul OMD. Mi-aș dori să fie mai rapid acest proces de elaborare a normelor metodologice. Știu că sunt nerăbdători toți operatorii din turism, și mă alătur lor, dar vreau să am o construcțe solidă, nu să ajungem peste un an să ne judecăm iarăși între noi.”

Marți, 31 iulie 2018, membrii Organizației Patronale Mamaia-Constanța s-au întrunit într-o ședință în care s-a discutat despre accelerarea procesuli de asociere cu administrația locală, în vederea dezvoltării și promovării turismului din Constanța și Mamaia.

Faptul că încă nu au fost date normele metodologice pentru înființarea OMD-ului nu înseamnă că nu se poate face o asociere între noi, mediul privat, și autorități. În baza ordonanței 26/2000 putem funcționa, urmând ca, odată cu apariția normelor, să devenim OMD. La Tulcea s-a realizat deja această asociere și lucrurile se mișcă foarte bine. Până se dau normele, sunt multe de făcut și nu înțelegem de ce se pierde timp prețios. Putem să lucrăm deja pe strategia pe care o avem, putem să trasăm direcția în care dorim să mergem. Avem nevoie urgent de centre de informare turistică, de aplicație smart pe destinația turistică, de site integrat, de indicatoare și de multe altele. Putem realiza toate astea și ca Asociație, până apar normele metodologice.”, au transmis membrii Organizației Patronale Mamaia-Constanța

 Voteaza articol
4.00

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat