Acasa | DOSARE | Proiectele private salvează faţa Constanţei

Proiectele private salvează faţa Constanţei


Marile investitii din bani publici anuntate de administratia Constantei se lasa asteptate, datorita razboiului politic dintre echipa Mazare si ministrii PNL-PD.    Proiectele private au salvat onoarea orasului, chiar daca o mare parte dintre acestea nu sunt tocmai onorabile raportat la titularii lor. Mai multe ansambluri rezidentiale, mall-uri si hoteluri sunt in faza de constructie, fapt care face ca diferenta dintre investitia publica si cea privata sa fie de-a dreptul imensa, in Constanta.

Cand era cu partidul la putere, cu sau fara sustinere reala, Radu Mazare si-a creat in ochii opiniei publice din tara imaginea unui baiat rau care nu scapa din ghiare feuda sa si a prietenilor sai. In campania electorala locala, actualul primar a fost un primitor de exceptie, facand fata tuturor atacurilor posibile ale contracandidatilor. Ca dovada, a castigat alegerile inca din primul tur de scrutin, la un scor extrem de relaxat. In urma tuturor dezbaterilor, alegatorii din Constanta ajunsesera la o concluzie pe care o stiau de mult: „a furat, dar a si facut!”. Pana la urma, smecherul tipic de Constanta stie ca toata lumea fura, insa doar prostii sunt prinsi. Cand Adrian Nastase a pierdut alegerile trimitandu-si partidul in opozitie, Radu Mazare a devenit un fel de „tinta” a noii puteri. Procurorii anti-coruptie au inceput, cu sau fara comanda politica, chiar nu conteaza, sa adune dosare si informati despre primar. A trecut un an si jumatate de la demararea operatiunii, iar procurorii nu au fost inca in stare sa produca macar o dovada de doamne-ajuta pentru a-l pune sub acuzare. „Sa ma pupe-n cur”, le-a transmis Mazare procurorilor la ultima sa citare la DNA Bucuresti. Mai putin explicit, le ureaza acelasi lucru si catorva ministri care au reusit sa-i blocheze proiectele de investitii din bani publici. Cat despre blocaj, in aceeasi logica politica este deplin justificat. Ca doar nu ar da actuala putere bani Constantei, ca sa-si atarne Mazare noi si noi placute publicitare...

Mazare si-a facut imaginea beton

Razboiul dintre parti este de-a dreptul dureros pentru opinia publica, mai ales ca abuzul de putere al guvernantilor este evident si datator de apa la moara pentru imaginea beton pe care si-o produce Mazare impreuna cu echipa sa. Nu doar ca nu au reusit sa-l puna in incurcatura pe Mazare, sa-l blocheze politic si sa-i hacuiasca imensul capital de imagine, dar actualii guvernanti au reusit chiar sa-i spele imaginea si sa-l transforme intr-un personaj pozitiv si popular chiar si pentru cealalta patura sociala, alta decat prostimea.

In timp ce partile sunt prea prinse in dispute politice, fata orasului nu a palit. Iar daca s-a intamplat asa, singura explicatie plauzibila o constituie proiectele de investitii private, care se deruleaza la momentul de fata. In Constanta se construieste extrem de mult, astfel ca o privire de ansamblu asupra zonei este din capul locului partinitoare si necuprinzatoare. Vom incerca insa sa punctam cateva din marile proiecte care reusesc sa salveze fata unui oras in care investitiile publice au fost blocate, pe semne, pentru patru ani. De departe, doua sunt directiile de dezvoltare ale orasului: constructia de ansambluri rezidentiale si blocuri de apartamente, pe de o parte, si cea de mall-uri si hoteluri, pe de alta parte.

Visenescu atenteaza la suprematia Impact

Din capul locului, cel mai mare proiect imobiliar al Constantei ramane cel derulat de firma Impact SA, care se pregateste pentru finalizarea complexului Boreal, dar si pentru demararea lucrarilor la noul complex rezidential – Zenit – de pe raza cartierului Palazu Mare. In aceeasi zona, se construieste ansamblul rezidentia Tomis Plus pe o suprafata de teren de 11,86 hectare, proprietatea omului de afaceri Sorin Virgiliu Visenescu. In proiect sunt implicate firmele Trans euro si Alfeus, prin care omul de afaceri si asociatul sau Lucian Orban deruleaza afaceri pe zona duty-free. Un al treilea cartier rezidential se construieste la Cumpana, pe raza metropolitana a Constantei. Firma Sunrise Investment si patronul acesteia Giani Raimond Ionita construiesc pe ruinele unei ferme de vaci o suita de case in stil italian. Un alt proiect imobiliar de anvergura este complexul Orion, al firmei Alcor Construct, apartinand lui Cristian Barca, situat pe strada Unirii, la cateva minute de mers pe jos pana la intrarea in Mamaia. In aceeasi zona se construieste si ansamblul rezidential Bizart, pe o suprafata de 7.366 de metri patrati. In sfarsit, un alt ansamblu rezidential este edificat de catre firma Global Invest, pe strada Dezrobirii, pe o suprafata de 1.300 mp.

Constructia de blocuri de apartamente si biroruri, cu spatii comerciale este intr-o expansiune si mai mare. Consal Trade, firma fratilor Chicheanu, construieste un imobil de 7 etaje pe bulevardul Tomis, Nicolae Dusu, unul din patronii de la Celco, edifica un imobil de birouri de 5 etaje, pe Mircea cel Batran. Alti beneficiari de astfel de investitii sunt: Stelian Pana, Nicu Fotu si Gheorghe Barzecu, Zisu Zisu si Constantin Caramihale, Adam Trantu, Ahmad Bittar, Emilia Darie, Mariana Hristu, Nicolae Doga sau Sorin Lungan.

Mall-ul General Taxi si hotelul Energomont

Investitia in mall-uri este si ea o parte importanta a proiectelor private, extrem de consistenta. Pana nu demult Constanta avea doar mall-ul construit de actionarul evreu de la Tomis SA (societatea a fost privatizata de firma Ptelia Company LTD Cipru, in anul 1998, aceasta fiind controlata de fratii Sammi si Eyal Ofer;) pe structura fostului magazin universal din perioada comunista. Intre timp, s-a lansat proiectul City Park, prin care a inceput deja constructia unui complex multifunctional in Parcul Tabacarie (pe baza unui parteneriat intre firma Holland Development Group SA si un finantator din Israel). Un mall mai mic a edificat Gelu Tulea, sub denumirea Alpin Center, in apropiere de magazinul Billa. Felix Stroe si Ion Dumitrache, oamenii de afaceri care au privatizat in urma cu zece ani firma de taximetrie General Taxi, se opregatesc sa demareze constructia unui mall de opt etaje, parter si alte doua etaje sub pamant, pentru parcaj. Spectaculosul proiect are drept locatie vechiul complex de depozite al firmei General Taxi de pe bulevardul IG Duca.

Acelasi grup de afaceri (prin firma Eurosantis) este beneficiarul unui hotel pe strada Mihail Kogalniceanu, colt cu bulevardul Ferdinand, in imediata apropiere a plajei Modern. Peste drum se gaseste hotelul Ferdinand al colegului de partid Mircea Dobre. Pe strada paralela, respectiv pe Stefan cel Mare, in imediata vecinatate a restaurantului Zorile si, evident, in aria de protectie a monumentului funerar cu hipogeu din perioada romana, se construieste un hotel de 8 etaje, pe un teren proprietatea sotilor Maria si Mircea Mihai Petre. Cei doi sunt actionarii la vedere ai firmei Energomont, cea care executa de altfel si lucrarea de constructie. Alti beneficiari ai constructiilor de hoteluri sunt: Sorin Malcea, Vasile Gosu, Daniela Munteanu, Musat Mihalache, Denis Serban, Mihai Ceacareanu.

© Adrian Carlescu, 2006


Tag-uri:  
Nu exista tag-uri pentru acest articol

Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat