Acasa | DOSARE | LISTA LUI PATRICIU

LISTA LUI PATRICIU


La initiativa conducerii rafinariei Petromidia, a fost intocmita o lista cu 348 de persoane care vor trebui sa paraseasca societatea Rompetrol Rafinare SA. Acest nou val al concedierilor, al treilea de la preluarea rafinariei de catre compania condusa de Dinu Patriciu, este justificat de investitiile majore in retehnologizare.     De doua luni, o parte din angajatii rafinariei sunt mutati de la o sectie la alta, iar sefii lor le vaneaza cu atentie greselile de executie a obligatilor de serviciu.     "Manevra abaterilor" si speranta desarta ca o parte din muncitori vor fi preluati de Rominserv - companie membra a Grupului Rompetrol - au menirea de a preintampina escaladarea unui posibil conflict de munca.

Al treilea val, dar nu si ultimul, al disponibilizarilor masive bate la poarta Rompetrol Rafinare SA. Primul val a lovit peste 300 de salariati, la scurt timp dupa ce rafinaria a ajuns in proprietatea Grupului Rompetrol. Noul proprietar nu avea dreptul legal sa reduca numarul salariatilor, potrivit clauzelor sociale din  contractul de privatizare. Cu toate acestea, a facut-o, insa a gasit o modalitate care nu a starnit convulsii sociale si nici contestari fatise. In fapt, angajatii trecuti atunci pe lista neagra au fost preluati de companiile subsidiare, membre ale Grupului Rompetrol, care au preluat o parte din activitatile auxiliare, prin externalizare, dar nu si obligatiile sociale din contractul de privatizare. In aceste conditii, aproximativ 300 de persoane au sfarsit, dupa ocolul facut pe la firmele auxiliare, in somaj.

Al doilea val a lovit in anul 2002, cand Rompetrol a desfiintat 250 de posturi, ca urmare a retehnologizarii. Pe listele de disponibilizare au fost selectate persoanele cu abateri disciplinare si cele slab pregatite profesional. In cazurile in care in rafinarie lucrau membrii unei familii, sot si sotie, s-a optat pentru disponibilizarea unuia dintre ei. Desi criteriu este absolut aberant, neavand nici o legatura cu performantele individuale, aceasta modalitate perversa a preintampinat cu brio orice forma de protest social. Disponibilizatii au semnat hatiile si au inchis gura, cu speranta ca sotii sau sotiile lor vor continua sa aduca bani in casa. Petrolistii povestesc si acum ca au existat cateva cazuri de divort, imediat dupa lansarea zvonului privind disponibilizarile din 2002, prin care cateva persoane au incercat sa-si salveze locurile de munca.

In aceeasi perioada, ca urmare a unui audit comandat de Consiliul de Administratie, sectorul financiar-contabil a fost si el subtiat, iar mai multi sefi de sectie din sectorul productiv au fost concediati datorita performantelor slabe.

Divide et impera !

Exigentele patronatului au crescut de la an la an, in conditiile in care sindicatul condus de Petre Tancau nu a manifestat nici o opozitie. Se pare ca liderul era mai interesat de pozitia sa de consilier local la Navodari si de afacerile cu terenuri de pe malul marii, decat de faptul ca salariatii companiei si-au macinat nervii si sanatatea cu teama, intretinuta constant de sefii lor, ca vor ramane si ei fara loc de munca, printr-o decizie arbitrara. In fapt, Navodariul este un oras mic, fara oportunitati, iar dupa distrugerea combinatului chimic, singura speranta a ramas in rafinarie. Pe fondul oricarei lipse de sustinere din partea sindicatului, salariatilor le-a fost inoculata ideea ca restructurarea va continua. De data aceasta, li s-a spus din timp ca vor fi obligati sa invete sa lucreze pe calculator si sa obtina mai multe calificari. Cei mai buni s-au deprins cu calculatorul, au invatat "sa aplice" pe Internet, iar mai nou urmeaza cursuri de limbi straine si cursuri de policalificare. S-ar parea ca afacerea lui Patriciu genereaza acte culturale la Navodari, insa in realitate resorturile ei ascunse sunt cu mult mai putin culturale: oricat ar invata bietii muncitori, nicicand nu vor putea inlocui aparatele pe care arhitectul-petrolist le cumpara de la an la an, de pe urma muncii lor.

Iar asa este limpede ca aceasta culturalizare este doar un pretext, un scrupul artificial, cu putin mai presus doar decat povestea iepurasului fara sapca. Un scrupul care serveste pe deplin imaginii pe care Dinu Patriciu se cazneste sa o vanda naivilor (cand este acuzat ca a manipulat bursa, petrolistul arunca sofistic pe piata ideea ca este cel mai mare platitor de taxe, cu pretentia ca a comis un truism de forma "sunt cel mai mare platitor de taxe, deci mi-am platit taxele"; de buna seama ca povestea culturalizarii are acelasi rol intr-un sofism ulterior). Sa mai spunem doar ca, in ultimii trei ani, la Rompetrol Rafinare SA nu a avut loc nici o majorare a salariilor, ba chiar au fost diminuate turele de noapte, cele care conduceau la cresterea veniturilor salariatilor, in ciuda faptului ca cifra de afaceri a companiei a crescut de la an la an, la fel si profitul net. Salariatii au tacut malc, de teama ca daca vor emite vreo pretentie, vor fi trecuti pe lista neagra. Teama de lista a generat, de altfel, o neincredere generalizata a muncitorilor, unii in ceilalti, pe fondul reacreditarii unei noi versiuni din metafizica monadelor.

Al treilea val loveste in vinovatii fara vina

La inceputul acestui an, intr-o vreme in care patronul Dinu Patriciu se dadea in spectacol pe la Parchet cu textul ca nu se pricepe la manipularea bursei, oamenii sai de la Petromidia au pus la punct detaliile celui de-al treilea val al disponibilizarilor. In prima instanta, o serie de angajati au fost plimbati dintr-o sectie in alta. Oamenii nu au primit nici o explicatie pentru aceasta decizie, in schimb sefii din noile lor sectii au bifat de fiecare data micile greseli inerente. La inceputul acestei luni, "incompetentii" s-au pomenit pe o lista neagra, care cuprinde, potrivit surselor noastre, 348 de persoane.

Alaturi de acestea, pe lista se gasesc numele electricienilor. Soarta lor este pecetluita de achizitia recenta a unor instalatii moderne, automatizate, fapt care face ca prezenta umana sa fie doar un accesoriu. Pentru a controla din timp reactia salariatilor, casta sefilor din Rompetrol Rafinare SA a lansat zvonul ca persoanele concediate vor fi preluate de compania Rominserv, membra a Grupului Rompetrol. Singurul fapt cert ramane insa acela ca intentiile de concediere se vor materializa, la fel ca in randurile trecute, cu ocoluri pe la firmele subsidiare sau prin decizii arbitrare.

© Adrian Carlescu, 2006


Tag-uri:  

Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat