Acasa | JUSTIŢIA | Radu Mazăre şi-a recuzat judecătorii

Radu Mazăre şi-a recuzat judecătorii


image

Avocaţii celor 37 de inculpaţi din dosarul retrocedărilor – cel în care este acuzat de fapte de corupţie şi primarul Constanţei, Radu Mazăre – au recuzat completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, învestit cu soluţionarea cauzei.

Apărătorii „lotului Mazăre” au fost nemulţumiţi că magistraţii au trecut la citirea actului de sesizare (rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, în dosarul 39/P/2005), înainte de a se pronunţa prin încheiere cu privire la o serie de excepţii invocate.

“Nu este normal acest lucru, avocaţii mei au ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate şi dacă judecătorii le resping, atunci putem să le atacăm la Înalta Curte, însă domnii de la Curtea de Apel au crezut de cuviinţă să treacă la citirea actului de sesizare şi să mă audieze, moment în care avocaţii mei au cerut recuzarea completului. Băsescu a plătit cu bani mulţi aceste instituţii ale statului ca să mă hăituiască pe mine şi alţii asemenea mie, în timp ce clanurile de interlopi coordonează lumea lui politică, lumea PDL. Nu se poate în ţara asta să ni se dea în cap, să ne jefuiască ticăloşii, în timp ce procurărimea toată stă călare pe Mazăre”, a declarat primarul Constanţei, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Bucureşti, citat de cotidianul Telegraf.

De asemenea, Mazăre reclamă faptul că nu a avut parte de o expertiză în Dosarul Retrocedărilor, aşa cum a avut Traian Băsescu parte de una în Dosarul Flota.

Ca efect al recuzării, procesul lui Mazăre a primit un nou termen de judecată, pentru luna octombrie, în intervalul rămas urmând să fie soluţionată şi cererea de recuzare, de un complet competent.

Deşi dosarul retrocedărilor se află de doi ani pe rolul instanţei bucureştene, nici măcar nu s-a trecut de faza incipientă a citirii actului de sesizare.

Pentru 54 de euro, Borcea a primit un teren de 28 de milioane de euro

Mazăre este acuzat în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că, împreună cu alte 36 de persoane, majoritatea funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa, dar şi oameni de afaceri cu notorietate, precum Cristian Borcea (finanţator al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti), Dragoş Emil Săvulescu, Gheorghe-Valentin Ionescu, Mihai Camboianu, Maria Măriuţă sau Georgică Giurgiucanu ar fi prejudiciat statul român cu 77 de milioane de euro şi municipiul Constanţa cu alte 37 de milioane de euro (în total 114 milioane de euro).

Potrivit procurorilor, „afaceriştii” inculpaţi au solicitat retrocedarea unor bunuri imobile naţionalizate sub regimul comunist, după ce au achiziţionat drepturile succesorale de la familia fostului moşier Jules Movilă, iar funcţionarii Primăriei Constanţa, în frunte cu primarul Mazăre, ar fi aprobat atribuirea unor terenuri în echivalent, în suprafaţă de aproximativ un milion de metri pătraţi, situate în staţiunea Mamaia, în Peninsulă, în parcul Tăbăcărie sau pe marile bulevarde ale oraşului.

Afaceriştii au vândut terenurile obţinute prin acest mecanism, cu preţuri chiar şi de 8.300 de ori mai mari decât cele achitate pentru cumpărarea drepturilor succesorale.

Este cazul lui Cristi Borcea, care a cumpărat drepturile litigioase cu 53,94 de euro, primind în compensare un teren de 8.990 mp în Mamaia Nord, pe care l-a vândut ulterior pentru 28 de milioane de euro.

Giurgiucanu a plătit 355 de euro pe drepturile succesorale, intrând în posesia unor terenuri, în suprafaţă de 67.362,78 mp. În 2008, a înstrăinat 11.354,85 mp pe bulevardul Mamaia nr. 564, lot 2, cu suma de 5.722.876,74 euro.


Tag-uri:  

Voteaza articol
5.00

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat