Acasa | DEZVĂLUIRI | CAZUL VÂNTU (I): Băsescu a vorbit înaintea WikiLeaks despre legătura lui Vântu cu Radu Timofte

CAZUL VÂNTU (I): Băsescu a vorbit înaintea WikiLeaks despre legătura lui Vântu cu Radu Timofte


image

Cablogramele WikiLeaks îl prezintă pe Sorin Ovidiu Vântu ca fiind un apropiat al lumii serviciilor secrete: “Vântu are o relaţie strânsă, de lungă durată şi recunoscută public, cu fostul director al SRI (2001-2006) Radu Timofte care-i oferă, probabil, acces în lumea serviciilor de informaţii”. Dacă este adevărat sau nu ce se afirmă în corespondenţa diplomaţilor americani, rămâne să stabilească fiecare cititor în parte. Pentru o imagine istorică limpede asupra personajului Sorin Ovidiu Vântu, vă prezentăm în exclusivitate şi integral, CAZUL VÂNTU !

Documente lansate pe piaţa media de WikiLeaks aparţin se pare ambasadei Statelor Unite la Bucureşti fiind expediate, conform legendei, în anul 2007 de la Ambasada din România către Departamentul de Stat American (U.S. Department of State). Faptul că Sorin Ovidiu Vântu a profitat la modul concret de rezultate muncii unui întreg serviciu specializat în culegerea şi analiza informaţiilor, serviciu finanţat din bani publici, a fost certificat şi de Preşedintele României. În seara zilei de 22 Septembrie 2010, deci cu mult timp înaintea publicării cablogramelor WikiLeaks despre România, la postul de televiziune B1 TV, în cadrul emisiunii Naşu moderată de Radu Moraru, Preşedintele Traian Băsescu făcea următoarea declaraţie: “Dincolo de ce se ştia despre serviciile secrete, vreau să mai ştiţi un lucru pe care-l spun cu toată responsabilitatea, repet, cu toată responsabilitatea: în timpu’ când domnu’ director Timofte conducea Serviciul Român de Informaţii, Sorin Ovidiu Vântu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu. Nu se mulţumea doar să primească informaţii care rezultau din ascultările cu mandat care se făceau, dar influenţa chiar numiri de şefi la nivel judeţean, la nivel de secţii în Serviciul Român de Informaţii. Nu există dubii din punctul acesta de vedere, cât de influent era domnu’ Sorin Ovidiu Vântu în relaţia cu Serviciul Român de Informaţii. Serviciul nu mai este cel din 2006”.

Cablogramele WikiLeaks sunt o radiografie a trecutului 

Dacă la 20 de ani de la Revoluţia din 1989 şeful statului face publică informaţia potrivit căreia una dintre cele mai importante instituţii de stat din România s-a aflat timp de 16 ani sub influenţa unor persoane din mediul privat, atunci situaţia nu poate fi decât una foarte gravă. Fie Preşedintele face o astfel de afirmaţie în scopuri electorale şi pentru a justifica anumite acţiuni sau, şi mai rău, jocul început la sfârşitul anilor ’90 nu s-a terminat încă! Nimeni nu ştie însă, cât de mare şi cât de adevărată a fost, sau încă mai este, influenţa unor grupuri private din România asupra instituţiilor de stat cu rol în apărarea siguranţei naţionale. Recentele cablograme ale organizaţiei non-guvernamentale WikiLeaks nu fac decât să ridice încă o dată semne de întrebare legate de independenţa statului român în relaţia cu anumite personaje din mediul privat.

Dacă la nivelul anului 2007, angajaţii Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti încă mai considerau interesantă informaţia că Sorin Ovidiu Vântu are o influenţă notabilă asupra Serviciului Român de Informaţii, probabil trebuie să ne întrebăm ce s-a schimbat în ultimii trei ani ? Este demersul WikiLeaks numai o intoxicare menită să ne ţină încă ancoraţi în trecut sau să ne elibereze de amintirea acestuia, pentru a putea trece curaţi în viitor ?

 

În episoadele următoare, prezentăm:  

„În celulă, alături de generalul Ştefan Kostyal”

„Cuponiada şi începuturile Imperiului Gelsor”Voteaza articol
5.00

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat