Acasa | JUSTIŢIA | ZLATE, CIUVĂŢ şi SCURTULESCU, filiera Belize – Cipru – România

ZLATE, CIUVĂŢ şi SCURTULESCU, filiera Belize – Cipru – România


image

Cea mai importantă grupare de “criminalitate informatică” din România are cartierul general la Constanţa. Organizată după modelul italian “La Piovra”, gruparea a fost pusă sub urmărire încă din anul 2007, investigaţiile fiind derulate cu implicarea mai multor instituţii specializate precum: Poliţia Română, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Bucureşti şi Constanţa, Jandarmeria Română şi Serviciul Român de Informaţii (SRI). Pentru colectarea probelor necesare inculpării au fost utilizate toate metodele specializate precum: interceptarea comunicaţiilor a sute de persoane (membri ai grupării şi apropiaţi ai acestora), urmărirea directă prin tehnici de filaj, supravegherea video-ambientală a tuturor suspecţilor, interceptarea comunicaţiilor realizate prin intermediul serviciilor de poştă electronică, supravegherea activităţilor realizate de suspecţi pe Internet, consultarea a diferite surse apropiate grupului de suspecţi, contactarea directă a capilor grupului infracţional prin intermediul unor agenţi sub acoperire.

Cătălin Zlate – fondatorul grupării

Cu ajutorul unor pragrame informatice ZLATE CĂTĂLIN (zis ROŞCATUL) a furat datele de acces ale mai multor utilizatori de conturi de tip Voice over IP (servicii de telefonie – VOCE – prin Internet). Folosind aceste date de acces (Parolă şi Nume de Utilizator) ZLATE CĂTĂLIN a început să apeleze numere cu suprataxă. Mai departe, companiile care suprataxau numerele apelate, redirecţionau o cotă de 10% din valoarea apelurilor înapoi către ZLATE CĂTĂLIN – acest procent reprezentând practic COMISIONUL pe care-l primea ZLATE (evident camuflat sub forma unui BONUS) pentru apelarea numerelor suprataxate.

Cine este CĂTĂLIN ZLATE ?

Încă din anul 2005, ZLATE CĂTĂLIN zis Roşcatu’ s-a specializat în infracţiuni informatice fiind unul dintre organizatorii unei reţele care se ocupa cu, clonarea de card-uri bancare. Alături de ZLATE, gruparea de CARD-eri din Constanţa este condusă de următorii membri marcanţi: MIHAI GHIAŢĂ zis ICE, MANUEL SORIN PĂUN zis PUIA, FLORIN MANGU zis DUMBO, BOGDAN NISTOR zis BOBO, COSMIN POPESCU şi MIHAI DUMITRU. Astfel, în urma investigaţiilor din anii 2005 şi 2006 realizate de DIICOT, judecătorii din Constanţa au dispus condamnarea lui MANUEL SORIN PĂUN la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, a lui CĂTĂLIN ZLATE la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată, a lui FLORIN MANGU la 3 ani de închisoare cu executare şi a lui BOGDAN NISTOR la trei ani de închisoare cu suspendare condiţionată, aceste măsuri fiind menţinute de instanţa de judecată şi în urma apelului făcut de a inculpaţi în Iunie 2010.

Asocierea dintre Zlate, Scurtulescu şi Ciuvăţ

Rămas practic în liberate (în urma condamnării primite cu “suspendare”), CĂTĂLIN ZLATE a continuat seria infracţiunilor informatice în colaborare directă cu alţi membri ai grupului, noii săi parteneri fiind MARIAN RĂZVAN SCURTULESCU (fiul arhitectului Arhiepiscopiei Tomisului) şi CIUVAŢ CRISTIAN. Ajutaţi de diverşi apropiaţi ZLATE, SCURTULESCU şi CIUVĂŢ au pus bazele, în perioada 2009 – 2010 unei adevărate reţele transnaţionale care se ocupa în principal cu următoarele infracţiuni: fraude informatice, trafic şi consum de stupefiante şi spălare de bani. Gruparea organizată de cei trei era compusă din nu mai puţin de 42 de membri activi sprijiniţi de alte aproximativ 50 de persoane (atât din România, cât şi din străinătate).

Conform DIICOT - Zlate Cătălin este CAPUL afacerii

Deoarece s-a gândit că poate face AVERE din obţinerea unor comisioane şi mai mari, ZLATE CĂTĂLIN a achiziţionat aparatura necesară efectuării a nu mai puţin de 100 de apeluri telefonice simultan ! În felul acesta, numărul de apeluri efectuate către linii suprataxate s-a înmulțit de 100 de ori şi evident şi comisionul încasat de ZLATE a crescut brusc ! Pentru a fura datele conturilor VoIP, ZLATE CĂTĂLIN a folosit programe de tip SCANNER care “sapă” pe Internet pentru indentificarea unor servere ce au alocate numere VoIP. O dată detectate aceste numere (de tip VoIP), acelaşi program – scanner – culegea (prin atacuri informatice) numele de utilizator şi parola de conectare la server.  Având astfel obţinute datele de acces la conturile VoIP, gruparea ZLATE folosea un alt program informatic pentru a efectua apeluri telefonice către numere cu suprataxă. Folosind un computer ZOIPER, membri grupării iniţiau apeluri telefonice pe Internet, care treceau prin serverul ce deţinea contul VoIP, ajungând în final la numărul suprataxat.

Operaţiunea de spălare de bani

Pentru a putea încasa comisionul (cei 10%) obţinut prin efectuarea acestor apeluri suprataxate, în prima fază, gruparea ZLATE a încheiat o înţelegere cu o societate (intermediar juridic) care-şi oprea o parte din comision, iar diferenţa o transfera prin Western Union (şi alte servicii similare) către membri grupării din Constanţa. Şi astfel, Zlate şi Scurtulescu au intrat în posesia unor sume substanţiale de bani – suficient cât să epateze şi să afle tot oraşul că “băieţii sunt descurcăreţi” ! Nu însă atât de “descurcăreţi” încât să-i păcălească şi pe ofiţerii de la Crimă Organizată şi S.R.I., care încă din 2007 au început să-i supravegheze pe toţi membri reţelei infracţionale. Supravegherea a fost una atât de intensă şi pe o perioadă atât de lungă, încât, până şi membri grupului ZLATE au aflat în timp că sunt urmăriţi, dar nu prea le-a mai păsat – probabil din cauza sumelor mari de bani “mulse” de la utilizatorii de VoIP şi de la posesorii de conturi bancare !

DIICOT a aşteptat să CREASCĂ prejudiciul !?

Conform comunicatului de presă dat de DIICOT pe 14 Decembrie 2010, cercetările în acest caz au fost efectuate împreună cu ofiţeri de Poliţie din cadrul I.G.P.R. - D.C.C.O. (Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice), BCCO Bucureşti şi lucrători din cadrul Jandarmeriei Române. Cei de la DIICOT precizează totodată faptul că, “în perioada octombrie 2009 –februarie 2010, învinuiţii  ZLATE CATALIN şi CIUVAŢ CRISTIAN au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit un număr de peste 50 de persoane” – de unde rezultă că aceste cercetări au fost demarcate de DIICOT încă de la mijlocul anului 2009. Aici apare şi marele semn de întrebare legat de această anchetă, deoarece este greu de presupus că DIICOT-ul a avut nevoie de un an şi jumătate pentru a investiga 3 băieţi din Constanţa. În mod evident ancheta a fost tărăgănată pentru ca prejudiciul înregistrat să crescă substanţial şi astfel dosarul să atârne mai greu în faţa instanţei de judecată.

Scurtulescu a fost hărţuit de DIICOT timp de 5 ani de zile

Nu este pentru prima data când Răzvan Scurtulescu se întâlneşte cu ofiţerii DIICOT din Constanţa, aceştia dezvoltând în timp o adevărată pasiune pentru tânărul întreprinzător. Astfel, pe data de 29 Aprilie 2008 ofiţerii Direcţei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Constanţa au organizat o „amplă acţiune de depistare a unor traficanţi de droguri” la clubul KUDOS din staţiunea Mamaia. În aceste condiţii, în locul marilor traficanţi, DIICOT l-a prins tot pe Răzvan Scurtulescu care se afla la club împreună cu B. S. P., cei doi având asupra lor două comprimate de ECSTASY. Legat de acest eveniment, cei de la DIICOT susţin că s-au mai găsit în interiorul maşinii cu numărul de înmatriciulare CT 88 RXD (utilizată de Marian Răzvan Scurtulescu) două grame de HAŞIŞ. De partea cealaltă,  Răzvan Scurtulescu susţine că de fapt drogurile au fost găsite în parcarea de la KUDOS, lângă maşina sa şi nu în interiorul acesteia, numai că DIICOT-ul a făcut se pare o pasiune din hărţuirea tinerilor constănţeni. Într-un final, Scurtulescu a fost arestat preventiv la cererea DIICOT pe data de 15 Decembrie 2010, dar nu pentru trafic sau consum de droguri, ci pentru infracţiuni informatice, alături de Clocean Ştefan şi Glogloth Sebastian.

1 Milion de Euro aduşi în România din Belize via Cipru

Pentru că banii obţinuţi din clonarea de card-uri şi apeluri cu suprataxă nu le-au mai ajuns, membri reţelei ZLATE şi-au înfiinţat în Febraurie 2010 o societate privată în BELIZE, numită foarte inspirat  SHADOW COMMUNICATIONS Limited, cu sediul la adresa: camera 5, complexul Garden City Plaza, Bulevardul Mountain View, oraşul Belmopan. Şi pentru ca totul să fie “acoperit” contul operaţional al firmei SHADOW COMMUNICATIONS Limited a fost deschis la o bancă din Republica Cipru. Prin intermediul acestei firme paravan, ZLATE şi SCURTULESCU au încheiat un contract cu  societatea KWAK TeleCom Limited (deţinător de numere cu suprataxă din Cipru) prin care s-au obligat să “recruteze clienţi” care să apeleze numerele suprataxate. În schimbul acestor servicii de “recrutare” firma cipriotă Kwak Telecom Ltd. oferea un comision de 20% societăţii fantomă SHADOW COMMUNICATIONS Limited administrată de ZLATE, SCURTULESCU şi Asociaţii ! Mai departe patronii Shadow Communication retrăgeau în numerar (CASH) câştigurile obţinute din această “afacere” pe care le-au şi “investit” în Constanţa într-o cafenea şi un salon de masaj erotic. Comisioanele totale cărate în România de patronii SHADOW COMMUNICATIONS Limited se ridică la suma de 1 milion de Euro (probabil tot cam atât a costat şi ancheta derulată de cei de la DIICOT timp de 1 an şi jumătate!). Iar cei interesaţi de subiect pot vizita site-ul oficial a companiei SHADOW COMMUNICATIONS Limited la adresa www.shadowcommunications.co.uk

Adevărul despre KWAK Telecom Limited !

Compania KWAK Telecom Limited este de fapt un offshore înmatriculat în Republica Cipru (cunoscut paradis fiscal) ce oferă servicii de telecomunicaţii prin Internet având aproximativ 400 de clienţi la nivel mondial (contracte, cu diverse societăţi private). Principalii clienţi ai offshore-ului KWAK Telecom sunt societăţi ce operează pe domeniile IT, VoIP, telecomunicaţii şi industria de divertisment, din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.

KWAK - intermediarul fantomă !

Compania KWAK Telecom Limited (Ltd.) şi-a început activitatea în anul 2004 ca reseller (re-vânzător) de numere de telefon din categoria Premium (Premium-Rate telephone numbers) fiind vorba în principal de apeluri suprataxate. Compania KWAK Telecom Limited (Ltd.) este un intermediar care revinde practic numere Premium ce aparţin de fapt unor furnizori de telefonie din Austria. Într-un timp retaliv scurt, KWAK Telecom şi-a extins reţeua prin încheierea unor contracte cu diverse societăţi de transport ce operează la nivel mondial şi care utiliează din plin acest timp de servicii de telefonie. Începând din anul 2007 s-au pus bazele unui sistem ce oferă posibilitatea organizării de teleconferinţe la nivel mondial, aceasta fiind în prezent şi principala afacere a celor de la KWAK Telecom.

Cine deţine compania cipriotă KWAK Telecom Limited ?!

În Februarie 2009, conform rapoartelor oficiale, societatea offshore KWAK Telecom Limited era deţinută în proporție de 50% de KWAK Holdings iar diferenţa de 50% se afla în proprietatea societăţii Gosch & Co. Adică, două firme (acţionari) la fel de fantomatice ca şi KWAK Telecom! Sediul principal al societăţii KWAK este în Cipru, Nicosia, pe Bulevardul Makarios nr.66, dar mai deţine şi o altă societate subsidiară în Danemarca precum şi alte puncte de reprezentare în diverse ţări.

Siguranţă şi măsuri anti-fraudă …pauză

În ciuda faptului că societatea cipriotă se laudă cu implementarea unor sisteme informatice performante ce previn eventualele fraude, în anul 2010,  KWAK Telecom Limited a căzut “victima” grupării conduse de ZLATE, SCURTULESCU şi CIUVĂŢ din Constanţa. În urma reţinerilor efectuate de DIICOT în România, într-un fel sau altul, cei de la KWAK Telecom Limited încearcă să scape curaţi din această afacere evident NECURATĂ de 11 milioane de euro, aruncând vina pe doi tineri din Constanţa. Mai mult, cei de la  KWAK Telecom au emis un comunicat din care cităm: “Pe data de 14 Decembrie 2010, autorităţile din România au demascat o reţea de infractori cibernetici care se ocupa cu fraudarea de servicii VoIP. Grupul condus de Cristian Ciuvăţ a cauzat o pierdere de 11 milioane de euro (prin fraudarea VoIP) unor societăţi private cu sediile în Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia şi România. Peste 40 de persoane conduse de Cătălin Zlate şi Cristian Ciuvăţ au fondat o societate privată numită Shadow Communications Ltd.”

Una peste alta, aşa cum se observă şi din comunicatul lansat de KWAK Telecom Limited, firma lor nu se face vinovată de absolut nimic în legătură cu această fraudă. Ce uită însă să explice cei de KWAK Telecom Limited este câţi bani le-au revenit lor,  la modul direct, din cele 11 milioane de euro fraudate ?!Voteaza articol
5.00

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat