Acasa | DEZVĂLUIRI | Am prins derbedeul! Cum fură Mazăre terenurile oraşului

Am prins derbedeul! Cum fură Mazăre terenurile oraşului


image

Chiar în parcarea din faţa intrării în Satul de Vacanţă se ridică mândră o clădire cu şase etaje, care aparţine cunoscutei societăţi Stop SRL. Societatea, care mai deţine şi alte construcţii prin Mamaia, cum ar fi hotelurile Oxford sau Malibu, este administrată teoretic de omul de afaceri Costel Zelcă şi celebra Millenium Global Development dar întreaga suflare constănţeană ştie că adevaratul patron este primarul Constanţei, Radu Mazăre. Ce este mai fascinant decât obţinerea autorizaţiei de construire pe un domeniu public, cum se presupune a fi o parcare, este modul ingenios prin care Mazăre şi Zelcă au pus mâna pe terenul pe care se înalţă clădirea, mod care a făcut şi obiectul unei anchete penale la DNA.

În primăvara lui 2005, la şedinţa de consiliu din 11 aprilie a fost introdusă o iniţiativă  ce viza un schimb de terenuri între municipalitate şi o anume Paraschiva Ionela. Era vorba de cedarea de către aceasta a unui teren agricol de jumatate de hectar situat în Viile Noi, în contrapartida căruia solicita o suprafaţă de 722 mp în faţa intrării din Satul de Vacanţă plus 250 mp pe bdul Mamaia. Cel care a venit cu ideea era un apropiat al lui Mazăre, consilierul local la acea vreme, Tiberiu Nemet. Aprobată în unanimitate, iniţiativa a fost însuşită imediat de către directoarea Serviciului de Patrimoniu, Ramona Dospinescu, implicată actualmente într-un dosar grav de corupţie, căreia un schimb între zone de nivel A respectiv D de cadastru local i s-a părut absolut pertinent.

 Şmenul…

La data de 31.03.2005, la uşa doamnei Argintina Petcu s-a înfiinţat o tânără care s-a recomandat Ionela Paraschiv, întâmplător administratoare a societăţii Interfax Media SRL, firmă ce aparţine lui Tiberiu Nemet. Aceasta s-a arătat interesată de un lot de 5000 de mp pe care dna Petcu vroia să-l vândă, achitând pe loc, prin contractul nr.1419, suma de 200 milioane lei pentru a deveni proprietara terenului. Doar la o zi distanţă, pe data de 1.04.2005, raportul de evaluare întocmit de SC Vifa SRL, o societate de apartament ce avea ca acţionari doi apropiaţi ai lui Nemet, fraţii Adrian şi Iulian Vintilescu, era gata aprobat şi parafat de inspectorii primăriei Constanţa, apreciind valoarea terenului la 2.062.000.000 lei. Interesant este faptul că pe hotărârea de consiliu apare cu un număr fictiv, 44539/01.04.2005, şi acordul firmei Darian Suisse SRL, singura agreată de Consiliul Local în astfel de speţe, deşi aceasta nu îşi asumă responsabilitatea şi asupra terenurilor cu destinaţie agricolă.

Chiar şi supraevaluat de peste 10 ori, cum s-a întâmplat în cazul de faţă, lotul din Viile Noi n-ar fi putut să ţină piept celor două suprafeţe concurente, acolo unde metrul pătrat ajungea şi la 1000 de euro, un calcul simplu dovedind că una peste alta, Consiliul Local a fost prejudiciat cu peste 800.000 de euro.

În urma a numeroase plângeri penale depuse de PNL, tot pentru schimburi de terenuri, împotriva sa şi a altui consilier local, Aurel Butnaru, Tiberiu Nemet a “vândut” rapid, sub semnătura aceleiaşi Ionela Paraschiva, lotul de 722 de mp, lui Costel Zelcă, rămânând cu terenul de pe bdul Mamaia, şi cu alte două terenuri obţinute tot după aceeaşi schemă şi tot în aceeaşi şedinţă, şi asupra cărora vom reveni.

 

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat