Acasa | DEZVĂLUIRI | Cum au furat primarul şi viceprimarul din Limanu plaja din Vama Veche

Cum au furat primarul şi viceprimarul din Limanu plaja din Vama Veche


image

Plajele de la 2 Mai şi Vama Veche, au exercitat dintotdeauna o fascinaţie deosebită atât pentru turiştii nonconformişti care se bucură de căldura lor vară de vară, cât şi pentru personaje care, camuflate în oameni de afaceri sau funcţionari publici, le-au văzut ca pe o sursă de îmbogăţire. Modul lor de operare a condus la o situaţie paradoxală: o bună bucată din plaja nisipoasă pe care o calcă tot turistul în picioare a ajuns să apară în acte drept teren limitrof, cu vegetaţie ierboasă, construcţii provizorii şi proprietari obligatoriu din aparatul executiv al administraţiei locale.

La începutul verii lui 2007 primăria Limanu a angajat firma Sercon Consulting SRL să evalueze două terenuri de 1.000 de metri pătraţi fiecare, ambele situate la extremitatea intravilanului satului Vama Veche: unul la răsărit, aproape mărginit cu marea, altul la apus, pierdut în câmp. După o atentă evaluare, firma în cauză a decis că terenurile au o valoare identică: 30.000 de euro. Terenul de pe plajă aparţinea domeniului privat al comunei, ca parte dezmembrată a Parcelei A 467, denumire cadastrală în spatele căreia se găseşte fostul Poligon al Marinei Militare. În cealaltă extremitate a localităţii, pârloaga (A 448/3/7) evaluată la acelaşi preţ ca bucata de pe malul mării era în realitate doar o rezidenţă a bălăriilor şi excrementelor animale, motiv pentru care localnici îi spun zonei „la căcăreze”. Întâmplător sau nu, în evidenţele primăriei din Limanu, terenul apărea ca aparţinându-i numitei Gherghina Dumitru, nimeni alta decât bunica viceprimarului Marius Dumitru.

Pe 14 iunie 2007, în cadrul unei şedinţe ordinare a Consiliului Local Limanu, primarul Nicolae Iustin Urdea a solicitat suplimentarea ordinii de zi, cu un proiect privind efectuarea unui schimb de terenuri între comuna Limanu şi Dumitru Gherghina. Cum nimeni nu s-a întrebat ce utilitate ar putea avea acest schimb, ce ar câştiga autoritatea locală de pe urma terenului de la căcăreze sau ce beneficii ar avea locuitorii, toţi cei 13 consilieri locali prezenţi la şedinţă au votat proiectul, care astfel a devenit HCL 59/2007. Primul articol al hotărârii atestă că membrii Consiliului Local Limanu îşi însuşesc rapoartele de evaluare întocmite de Sercon Consulting SRL. Al doilea aprobă efectuarea schimbului de terenuri, iar al treilea îi conferă împuternicire primarului Urdea să reprezinte autoritatea locală la notariat, pentru a semna contractul cu bunica adjunctului său..

Viceprimarul nu era “căcărează”

Pe 17 august 2007, primarul Urdea s-a prezentat la notar împreună cu bunica vicelui, întocmind contractul de schimb autentificat sub nr. 5018 din data sus-menţionată. În cuprinsul acestuia se arată că Dumitru Gherghina a obţinut terenul pe care îl oferea la schimb, în anul 1994, prin constituirea dreptului de proprietate. Cu alte cuvinte, a fost împroprietărită de stat, ca specialistă agricolă, în baza prevederilor Legii 18/1991. Numai că, surpriză!, în titlul de proprietate nr. 18.516/830/1994 Dumitru Gherghina figurează cu o proprietate de 5.000 de metri pătraţi în extravilanul satului 2 Mai. Mai exact, 1.000 mp în Parcela A 386/32/5 şi 4.000 mp în A 417/44. Bunica vicelui nu era, deci, proprietară a terenului de la căcăreze, din Vama Veche (Parcela A 448), ci a altor două terenuri de la 2 Mai. Cu toate acestea nimic nu a stat în calea primarului care şi-a pus semnătura pe un act dovedit fals.

Pe 4 octombrie 2007, prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 6406 la BNP Spânu şi Charcovschi din Mangalia, Gherghina a vândut terenul fiului său Gheorghe Dumitru (tatăl viceprimarului), pentru preţul de 33.500 de lei.

Pe 16 ianuarie 2008, acesta a vândut terenul către Clary Impex SRL, o firmă cu sediul în comuna Şura Mare din judeţul Sibiu, administrată de Ioan Huzu, pentru preţul de 180.000 de euro. Clary Impex SRL a achitat 90.000 de euro la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare nr. 185/16.01.2008, în cuprinsul căruia s-a angajat să achite diferenţa de 90.000 de euro, în urma contractării unui credit de la Banca Transilvania. Pe 8 aprilie 2009, Clary Impex SRL vinde la rândul ei terenul de pe malul mării şi imobilul edificat pe acesta în proporţie de 80% către firmele La Lira SRL şi Immobil-Luxury SRL, ambele din Arad, prima reprezentată de italianul Luciano Adreani, cea de-a doua de italianul Fernando Pinelli. Firmele celor doi italieni au plătit în indiviziune 500.000 de euro pentru dobândirea proprietăţii. Ulterior, printr-o încheiere de rectificare din 8 aprilie 2009, notarul Valentin Jerca din Mangalia a dispus, la cererea părţilor, rectificarea unuia dintre articolele contractului, în sensul menţionării sumelor defalcate plătite pentru teren, respectiv construcţie. Astfel, din cuprinsul acestui nou act notarial reiese că terenul a fost înstrăinat pentru suma de 318.030 de euro, iar construcţia pentru 181.970 de euro. De la 30.000 de euro – cât spunea evaluatorul că face terenul – până la 318.030 de euro – cât a făcut la capătul tranzacţiilor succesive – e o diferenţă mult prea mare şi prea greu de justificat de către artizanii acestui şmen.

Adrian CÂRLESCU

Cătălin NISTORVoteaza articol
5.00

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat