Acasa | Controverse | De unde vine cu adevărat numele „România”

De unde vine cu adevărat numele „România”


image
În evul mediu, occidentalii teritoriul ocupat de imperiului bizantin, Romania, “ţara romanilor”. Din sec.VI până în sec. VIII, Ravenna a fost reşedinţa oficială a exarhului, conducătorul civil şi militar al acestei regiuni ca reprezentant al împăratului bizantin. Pentru longobarzi, populaţia germană care a cucerit Italia în sec. VI, întreaga zonă din jurul Ravennei era Romania. În zilele noastre această regiune din estul Italiei se cheamă Romagna.

Câteva secole mai târziu, francii din cea de-a patra cruciadă au devastat Constantinopolul în 1204. În haosul creat în imperiu, aceşti aventurieri şi-au ales propriul împărat, cu titlul de “Imperator Romaniae” şi au proclamat propriul lor Imperiu Latin. Împăratul Romaniei era diferit faţă de cel bizantin, acest titlu aparţinând succesorilor germani ai lui Carol cel Mare şi Otto III, încoronaţi de Papa de la Roma. După Otto III, regii germani s-au autointitulat “Rex Romanorum”, regi romani, în intervalul dintre alegerea lor în Germania şi încoronarea la Roma, care putea dura ani de zile. De la jumătatea sec XIII, mulţi dintre regii germani încă nu fusereră încoronaţi, rămânând regi romani în teritoriile lor. Împăratul ales de cruciaţi, Baldwin I (1204-1205), pentru a nu-i ofensa pe aceştia sau pe Papă, si-a luat titlul de “Imperator Romaniae”, împăratul Romaniei, Papa fiind unicul “Imperator Romanorum”.

În 1508 Papa le-a permis regilor romani, “Rex Romanorum”, să se autointituleze Împărat roman ales, “Imperator Romanorum Electus”, fără încoronare la Roma, ultimul dintre aceştia abdicând în 1806, odată cu căderea Sfântului Imperiu Roman.

Dar occidentalii nu au fost singurii spoliatori ai Imperiului Bizantin în numele Romei. În sec.XI, o ramura a turcilor selgiucizi au înfiinţat un sultanat în Asia Mica, în peninsula anatoliană. Teritoriul sultanatului a fost cucerit de la bizantini după bătălia de la Manzikert (1071), în care împăratul Romanus IV Diogenes a căzut prizonier în mâinile turcilor. Noul stat turc a fost numit Rum, de la Roma. Sultanatul din Rum a existat până după 1300, cu capitala la Konya. Ulterior, turcii otomani au adoptat termenul Rumelia pentru a denumi teritoriile din peninsula balcanică pe care le-au cucerit de la bizantini în sec. XIV. Rumelia era un diminutiv, dacă Anatolia era Rum (Roma), atunci teritoriile europene erau Rumelia (Roma Mică). Termenul Rumelia a dăinuit până în sec XIX. Când turcii au fost învinşi de fortele ruse, cele două părţi au semnat tratatul de la San Stefano (1877), care includea o clauză prin care se crea pe un teritoriu din Bulgaria, Principatul Rumeliei de est, sub protectorat rusesc, care însă nu s-a realizat niciodată. Sub presiunile puterilor vestice, tratatul de la San Stefano a suferit modificări importante la Congresul de la Berlin din 1878, Rumelia de Est dispărând înainte de a exista.
Asocierea numelui Romania cu cea a ţării noastre are rădăcini în sec.XIX fiind folosit pentru prima oară de către un istoric grec, Dimitrie Phillippide în 1816, în lucrările Istoria României şi Geografia României, referindu-se în linii mari la spaţiul vechii Dacii traiane. În primele menţionări istorice din evul mediu, românii erau numiti vlahi în cronicile maghiare şi bizantine. Un principat cu numele de Valahia a apărut înainte de 1300, urmat de un altul pe teritoriul actualei regiuni Moldova. Limba vlahilor derivă din cea latină, vlahii considerandu-se urmaşii coloniştilor romani care au locuit în Balcani şi nordul Dunării în sec II-III. Idea unei descendenţe latine le-a creat vlahilor un motiv de mândrie, dar si motivaţia de a cere Franţei lui Napoleon III (1852-1870), ca unei surori mai mari, sprijinul pentru unirea principatelor Valachia şi Moldova în 1859. Acest lucru s-a petrecut în 1862, când şi sultanul otoman Abdul Aziz şi-a dat acceptul creării acestui nou stat dar cu numele de Rumelia, ca parte a teritoriului cu acelasi nume. Termenul de Rumania, transformat ulterior în Romania, a fost sugerat de contele Gyula Andrassy, ministrul de externe al imperiului austro – ungar, la Congresul de la Berlin.

În lumina acestor informaţii apare clar ca anterior acestor evenimente, termenul Romania făcea referire strict la teritoriile unde trăiau grecii vorbitori de romaioi, limba latină. Pentru mai mult de un mileniu, structura politică pe care o numim astăzi Imperiul Bizantin se numea Romania. După prăbuşirea imperiului, locuitorii greci de pe aceste teritorii se autointitulau în continuare Romaioi. Revenirea din Romaioi la denumirea străveche de eleni , la fel ca cea din vlahi la români, a venit din considerente de ordin naţionalist. Grecii aveau nevoie de sprijin occidental pentru a-şi câştiga independenţa la începutul sec. XIX. Imaginea de bizantini nefiind prea populară printre popoarele din vest, au preferat una de păstrători ai unei culturi şi civilizaţii fabuloase, creând chiar si un curent” Philhelenic”, adică iubitor de greci.Voteaza articol
3.92

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (8 postat):

Intrigat on 12/09/2014 21:16:02
avatar
Ne sparsesi in doua, bre. Carevasazica, Andrassy Gyula n-avea altceva de facut decat sa caute nume pentru tara pe care se intelesese cu tarul Rusiei dar si cu turcii s-o destrame. Ptiu! Spuneti, bre, niste minciuni mai credibile ca va rade lumea...
Thumbs Up Thumbs Down
0
UN DAC . on 01/11/2014 20:51:14
avatar
Nenicule , ai copiat niste texte de aiurea , le-ai amestecat , ai scris mult si n-ai spus nimic ! Iti sugerez sa citesti pe unde gasesti istoria lui Matei Basarab si ai sa afli multe .
Uite nenicule o sinteza :

Pe la 1400 , tiganii sclavi erau numiti de catre popoarele balcanice : ,,RUMUNI'' . Cu timpul tot mai multi razesi isi pierdeau pamantul, mica avere, se inglodau in datorii si deveneau si ei sclavi , deci si ei erau numiti tot ,,rumuni'' .... Erau atat de multi in zona Argesului , a Olteniei ,a Moldovei si a Baraganului incat cartografii timpului au numit aceasta zona ,,RUMUNIA'' inlocuind numele de Vlahia ..
Si uite asa de la o porecla am ajuns sa fim ,, MANDRI CA SUNTEM ROMANI ''
Thumbs Up Thumbs Down
0
Nicolae Belba on 05/02/2015 22:34:16
avatar
S-or fi numit grecii''romaioi''[pt.ca faceau parte din Imperiul Roman de rasarit]dar nu au vorbit o limba latina Singurii care vorbeau o lb.latina in acele locuri au fost aromanii[si megleromanii]!!
Thumbs Up Thumbs Down
0
Serb Cosmin on 09/02/2017 15:26:35
avatar
Eu caut de ceva vreme o teorie credibila pentru numele de Romania. Pana acum trebuie sa recunoscca este cea mai credibila pe care am auzit-o. Daca am putea avea acces la documente care sa dubleze valoarea ei ar fi extraordinar.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Cami on 16/04/2017 18:51:18
avatar
Your posting really stthegarenid me out. Thanks! http://ksojoir.com pgzjqhbma [link=http://pzgvqgixsi.com]pzgvqgixsi[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
Lilly on 17/04/2017 00:29:50
avatar
That's a genuinely <a href="http://eyeyyzitl.com">imesisrpve</a> answer.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Eugenia 49 on 02/06/2017 22:58:35
avatar
Daca sinteti mai documentati cei care comentati,PUBLICATI !
Thumbs Up Thumbs Down
0
Iovan on 06/06/2017 15:46:46
avatar
Așa cum oltenii, doljenii, clujenii, oșenii, sucevenii și dobrogenii sunt toși români, așa și geții, dacii, boii, sarmii și pelasgi erau toți români (nu romani), adică slujitori ai Soarelui! Ra era de-asupra, Ar era pe pământ. Din ar avem arie, țară, Ardeal, (Arpad era român: ar și pad= picior de plai...), car. Din Ra avem rază, astRă, strămoș( za= protecție- cămașă,Zal=zeu. Zalmoxe=Zeul Moș= Moșul care ne protejează) Ra a devenit ro, evidențiind rotunjimea sa: roată,rotund. Simbolul „Român” (crucea înconjurată de un cerc) apare pe tăblițele de la Tărtăria, pe străchini, pe ulcioare, pe stâlpi pe tot teritoriul Daciei mari, în Balcani, în Ucraina, unde te aștepți și unde nu te aștepți. Dacă elementele esențiale pot fi tălmăcite atât de ușor în românește, este evident că strămoșii noștri au șlefuit-o mii de ani. De altfel, datorită faptului că în cancelariile antice și medievale nu exista grafie pentru sunetul â, numele țării noastre era transcris tot Romania, ceea ce conducea la confuzii, de aceea teritoriilor ei i s-au oficializat porecle: Valahia(de la Pelasgia), Moldova (de la cetatea=dova Molovenilor, trib de la Cucuteni), Ungaria (țara unde au dispărut hunii, cu capitala la Deva= Dava= Cetatea), Ungrovlahia (întinsă peste Țara Românească și Moldova pe hărțile venețiene din secolul 11)= valahii fiind la fel de războinici cum fuseseră și hunii, de-aici recrutându-se cei mai scumpi mercenari, vezi Ronsard, Banul Mărăcine) Românii își spuneau între ei rumâni (Xenopol) iar cronicarul a spus că de la RÂM ne tragem, dar Râm nu era Roma,care era Rome sau Rum, și se va dovedi că Râm era Roman de azi, centrul culturii Cucuteni. Cât despre contribuția lui Abdul și Giula la numele țării mele este mai mult decât anecdotică: maghiarii se fereau de numele roman pentru că ei afirmau că romanii au părăsit în întregime Dacia. Turcii ziceau că Rumelia pentru Dacia a fost inventat de austrieci, care se considerau moștenitorii imperiului romano-catolic și deci au drepturi asupra Daciei... Cred că atac de Constanța este un sit al cancelariei rusești care, pentru a reveni masiv înspre Balcani, dorește nimicirea poporului românesc, a istoriei sale și a simbolurilor sale.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat