Acasa | ACTUALITATE | Situaţie incredibilă la Năvodari: CEDO obligă administraţia să autorizeze depozitul de deşeuri al Ecological Center

Situaţie incredibilă la Năvodari: CEDO obligă administraţia să autorizeze depozitul de deşeuri al Ecological Center


image

Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă administraţia locală să semneze autorizaţia de construcţie a gropii de deşeuri industriale. Hotărârea CEDO vine în urma unei cereri depuse de reclamanta SC Ecological Center SA.

Decizia CEDO este una cel puţin bizară dacă luăm în calcul faptul că instanţele din România au decis că documentaţia depusă spre autorizare la Primăria Năvodari de către Ecological Center S.A. conţine mai multe documente false iar primarul de la acea vreme, Tudorel Calapod, a fost condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu în această speţă.

Nici reprezentanţii Ecological Center nu au scăpat de condamnare, fiind acuzaţi de uz de fals în forma continuată.

Mai mult, administraţia locală a organizat în anul 2010 un referendum pe tema construirii unui depozit de deşeuri la Năvodari iar 90% din populţie a respins categoric un astfel de proiect.

Cu toate acestea reprezentanţii Ecological Center S.A. s-au adresat CEDO şi au reuşit să obţină câştig de cauză, procesul derulându-se fără ca reprezentanţii primăriei Năvodari să poată să-şi formuleze apărarea.  

Este o situaţie la care nu m-aş fi aşteptat niciodată. Sunt obligat să semnez un document prin care să accept ca locuitorii din Năvodari să fie expuşi unor pericole de sănătate majore. Vorbim de viitorul nostru şi al copiilor noştri care nu pot să trăiască lângă deşeuri cu conţinut de sulf şi produse chimice. Riscul este major şi nu doar pentru năvodăreni deoarece acest depozit urmează să fie construit pe ruinele USAS (fosta Uzină de Superfosfaţi şi Acid Sulfuric). Sub această zonă sunt multe izvoare care se varsă în Marea Neagră. Vorbim despre o poluare a mării. Riscurile sunt imense!” a declarat Florin Chelaru, viceprimarul oraşului Năvodari.

Nici societatea civilă din Năvodari nu doreşte construirea centrului de deşeuri, preotul Andrei Salomia declarând că oamenii sunt gata să protesteze oriunde este nevoie pentru ca viaţa şi sănătatea lor să nu fie puse în pericol.

Situaţia este absolut confuză dacă ne gândim că fostul primar Tudorel Calapod a fost condamnat pentru că a semnat autorizaţia celor de la Ecological Center. Probabil că dacă voi semna şi eu, aşa cum cere hotărârea CEDO, voi ajunge la puşcărie din aceleaşi motive. Dar nu asta e problema ci riscurile pe care le implică un astfel de depozit din punct de vedere al poluării. Este un dezastru ecologic. Prefer să-mi dau demisia decât să accept aşa ceva” a mai adăugat Florin Chelaru.

Hotărârea CEDO trebuie pusă în aplicare în maxim trei luni însă reprezentanţii primăriei au depus deja în instanță cererea de revizuire și suspendare a efectelor deciziei CEDO şi aşteaptă o rezoluţie favorabilă.

Dacă se va construi un astfel de centru de colectare, aici vor fi depozitate deşeuri ce conţin sodă caustică, sodă calcinată, mercur, deşeuri de la industria fotografică, a vopselurilor, industria petrolieră, deşeuri de la minerit, inclusiv cianură şi substanţe radioactive, şi multe alte substanţe periculoase. 

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat