Acasa | ACTUALITATE | Expoapa 2015 - Bucureşti, locul de întâlnire al operatorilor de apă din toată Europa

Expoapa 2015 - Bucureşti, locul de întâlnire al operatorilor de apă din toată Europa


image

Cea de 17-a ediţie a „Expoapa 2015“ - Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa de Est - s-a desfăşurat în perioada 15-17 iunie 2015 la Palatul Parlamentului din Bucureşti, iar la eveniment au participat peste 2000 de specialişti din sectorul apei.

Peste 70 de expozanţi şi-au prezentat produsele în cadrul unui pavilion expoziţional întins pe 1600 mp, astfel că cei interesaţi au putut vedea cele mai nou apărute sisteme tehnologice în domeniul alimentării cu apă, sisteme de canalizare şi epurare de ape uzate.   

Amfitrionul reuniunii a fost şi în acest an ARA (Asociaţia Română a Apei), asociaţie condusă de Felix Stroe, directorul SC RAJA SA Constanţa.

Înfiinţată în anul 1995, ARA este o asociaţie patronală şi profesională recunoscută pe plan internaţional, datorită relaţiilor permanente cu Asociaţia Internaţională a Apei precum şi cu factorii decizionali ai Comisiei Europene.

ARA are încheiate numeroase protocoale de colaborare, atăt cu asociaţile de profil din ţările din Bazinul Dunării, dar şi cu ţările din Vestul Europei şi chiar Asia.

Conferinţa de anul acesta a fost deschisă de către Stroe Felix care, în calitate de preşedinte ARA a făcut un scurt bilanţ al activităţii asociaţiei:

« După primii 20 de ani de existenţă putem spune că ARA a avut o contribuţie substanţială la dezvoltarea profesională şi patronală a sectorului apei iar viziunea sa de a deveni un actor-cheie pe scena serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare-epurare din România şi din regiune a fost îndeplinită. La aniversarea a 20 de ani de ARA, putem spune că ne-am atins obiectivele asumate ce s-au concretizat alături de şi prin implicarea membrilor », a declarat Felix Stroe.  

Printre cei prezenţi la deschiderea Expoapa 2015 s-au aflat şi Graţiela Leocadia Gavrilescu - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Eugen Teodorovici - ministrul Finanţelor Publice, Marius Nica - ministrul Fondurilor Europene, , Helmut Kroiss - preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Apei, Marian Ciolacu - secretarul general al Camerei Deputaţilor, precum şi ambasadori şi directori ai asociaţiilor de apă din toate colţurile lumii.

Unul din subiectele «fierbinţi» de pe ordinea de zi a fost scăderea TVA la apă, doleanţă mai veche a lui Felix Stroe.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, această scădere se va realiza, cel mai probabil, începând cu luna ianuarie 2016, iar cota va ajunge la 9%.

O altă discuţie a fost legată de absorbţia de fonduri europene prin implementarea POIM 2014-2020, program operaţional ce prevede investiţii în sistemul de apă, canalizare şi epurare, pentru localităţi cu peste 2000 de locuitori.

Ne bazăm cel mai mult pe operatorii de apă pentru a absoarbe fondurile europene alocate. Eu nu renunţ le speranţa de a atrage 80% din aceşti bani. Îi rog să facă proiecte viabile cu care să reuşim să obţinem fondurile alocate. România are şansa extraordinară de a demonstra în Europa că poate fi o forţă economică”, a spus Eugen Teodorovici.

Pe parcursul celor trei zile, în cadrul Expoapa2015, s-au desfăşurat mai multe evenimente, printre care Conferinţa Ştiinţifică Water Loss management 2015, Seminarul privind evoluţia reglementărilor în România şi la nivel regional, organizat de ARA şi ANRSC, Seminarul Tinerilor Profesionişti care cuprinde WETSKILLS 2015 şi concursul de fotografie „Apa - de la sursă la emisar” precum şi o serie de mese rotunde cu specialişti în domeniul apei, pe teme specifice acestui sector.  

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (1 postat):

Fosa-Eco on 22/06/2015 13:37:36
avatar
Intr-adevar, Romania are nevoie sa absoarba mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea servicilor de canalizare si epurare a apelor uzate. Proiectele au nevoie se sustenabilitate.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat