Acasa | ACTUALITATE | Staţie de epurare la cele mai înalte standarde de mediu, inaugurată de RAJA, la Buftea

Staţie de epurare la cele mai înalte standarde de mediu, inaugurată de RAJA, la Buftea


image

RAJA Constanţa a inaugurat „Staţia de epurare din oraşul Buftea”, un proiect ce include dotări de ultimă generație, precum treaptă terțiară cu tratare UV a influentului şi care va asigura tratarea debitelor de apă uzată din localitățile Buftea, Crevedia și Corbeanca, la cele mai înalte standarde de mediu.

Valoarea construcţiei este de 33.661.420,12 lei iar capacitatea este proiectată pentru o populație echivalentă de 53.413 locuitori echivalaţi.

Contractul de începere a lucrărilor, la acest proiect, a fost semnat în luna iulie 2014 iar, la nici doi ani de la demarare, staţia de epurare este dată în folosinţă.

Sunt un om modest şi aşa voi rămâne însă astăzi putem spune că trăim un moment de eroism. Am reuşit să inaugurăm acest proiect mai repede decât am fi crezut iar secretul constă în faptul că s-a lucrat la foc continuu. Toţi cei implicaţi ştiu că analizele de progres ale lucrărilor s-au făcut mai mult duminica pentru că, în restul timpului, toată lumea era pe şantier. A existat o cooperare permanentă între proiectanţi, constructori şi beneficiariSă termini o lucrare, de o asemnea amploare, în doar 1 an şi 10 luni, este o mare performanţă.”, a declarat Stroe Felix, directorul SC RAJA SA Constanţa.

Pentru că beneficiari ai acestui proiect sunt locuitorii din Corbeanca şi Buftea, primarii celor două localităţi, Valer Anton şi Gheorghe Pistol, au fost prezenţi la inaugurare.

Recunosc că am încercat pe mai multe căi să pot implementa un sistem de apă şi canalizare în comuna Corbeanca. Am bătut la uşile multor bănci şi am căutat fonduri peste tot însă dorinţa mea părea irealizabilă. Fără RAJA Constanţa nu aveam astăzi 90 de km de reţea de apă şi nici canalizare menajeră prin vacuum, cel mai modern sistem din România. Îi mulţumesc domnului Felix Stroe pentru că am reuşit să transformăm Corbeanca într-o comună modernă.”, a spus Valer Anton, primarul localităţii Corbeanca.  

Nici la Buftea situaţia nu a fost prea bună, localitatea neavând sisteme de apă şi canalizare.

În momentul de faţă însă, la Buftea sunt prevăzute reabilitarea și automatizarea a 5 foraje de adâncime medie, execuția a 8 foraje noi la 70 m adâncime, reabilitarea conductei de aducțiune a apei brute cu o lungime de 3,193 km și conducta de aducțiune de la noile foraje la stația de tratare cu lungimea de 566 m, reabilitarea și extinderea gospodăriilor de apă existente, respectiv Uzina de apă nr. 1 Buftea și Uzina de apă nr. 2 Buftea.

Au fost realizate lucrări de reabilitare a rețelei de alimentare cu apă cu conducte din PEID cu o lungime de 19.566 m, de extindere a rețelei de alimentare cu apă cu conducte din PEID cu o lungime de 32.859 m precum și branșamente la rețeaua de distribuție pentru un număr de 2.200 abonați.

De asemenea au fost executate lucrări de extindere a rețelei de canalizare menajeră cu conducte din ceramică vitrificată cu o lungime de 45.444 m. Sistemul este completat de cămine de vizitare, racorduri la rețeaua de canalizare menajeră pentru 2.200 abonați și pomparea apelor uzate prin intermediul a 13 stații de pompare, complet echipate și automatizate.

În plus s-au realizat și conducte de refulare de la stațiile de pompare, cu o lungime totală de 4.503 m.

Datorită RAJA Constanţa, pot să spun că cetăţenii oraşului Buftea beneficiază de condiţii excelente. Aşteptăm bucureştenii să se mute la noi în localitate pentru că suntem în măsură să le oferim un trai la standarde înalte. Toate aceste investiţii realizate de RAJA au ridicat oraşul nostru şi nu pot decât să îi mulţumesc, din nou, domnului director Stroe Felix pentru că a  avut încredere în noi. RAJA este o companie etalon pentru operatorii de apă-canal.” a declarat şi Ghoeghe Pistol, primarul localităţii Buftea.

Cătălin Gheran, directorul Autorităţii de Management din cadrul MFE a ţinut să precizeze că “datorită organizării şi eficienţei de care dă dovadă, RAJA este unul dintre cei mai buni beneficiari ai noştri pe sectorul de apă-canalizare. Lucrarea inaugurată astăzi merită felicitări deoarece s-a demonstrat că se poate face un proiect în calendarul prognozat.”

SC RAJA SA Constanţa este pe locul cinci în topul companiilor care au atras cele mai multe fonduri europene în România însă investiţiile derulate presupun şi cofinanţare, pe care RAJA o asigură cu ajutorul BERD, prin împrumuturi cu dobândă rezonabilă, dobândă calculată în raport cu eficienţa şi seriozitatea companiei. În cadrul Programului Operațional de Mediu 2007-2015 au existat cinci Proiecte, în valoare de 1.251.916.173 lei, din care contribuția S.C. RAJA S.A. este de 241.108.344 lei.

Asigurarea cofinanţării este o performaţă pentru un operator regional, pe care puţini o realizează. La Bucureşti, de pildă, cofinanţarea proiectelor europene o asigură municipalitatea şi nu Apanova, ceea ce nu se întâmplă şi în cazul nostru. Am reuşit, în timp, să ne susţinem singuri investiţiile însă, pe de altă parte, ceea ce se întâmplă cu Apanova poate fi o discriminare pentru restul operatorilor de apă din România.”, a subliniat Stroe Felix. 

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat