Acasa | ACTUALITATE | EXPOAPA 2016, locul de întâlnire al celor mai mari operatori de apă din Europa de Est

EXPOAPA 2016, locul de întâlnire al celor mai mari operatori de apă din Europa de Est


image Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apei

Palatul Parlamentului găzduieşte în aceste zile a XVIII-a ediţie a Forumului Regional Dunăre-Europa de Est 2016, - EXPOAPA, un eveniment ce se adresează tuturor profesioniştilor din sectorul apei, începând cu specialiştii din cadrul operatorilor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare – epurare, continuând cu autorităţile publice centrale şi locale, cu administratorii resurselor de apă, cu consultanţii, cu mediul academic şi de cercetare, cu producătorii şi distribuitorii de soluţii specializate şi cu publicul larg.

Forumul aduce în atenţia participanţilor informaţii de cea mai mare actualitate privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului apei în România, în primul rând, dar şi în tările din regiune şi nu numai.

Prezent la eveniment, Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat:

Mă bucur să văd că în sectorul apei oamenii cooperează. Este un exemplu de bune practici pe care îl felicită şi Uniunea Europeană şi îl recomandă tuturor ţărilor. Urmează un program de dezvoltare ce vizează zonele rurale din România, iar Ministerul Fondurilor Europene aşteaptă idei şi soluţii eficiente din partea tuturor pentru a reuşi să implementăm cu succes ceea ce ne-am propus. Sectorul apei este extrem de important, iar suma alocată în această direcţie se ridică la 3 miliarde de euro.

În cadrul acestei ediţii se desfăşoară şi Conferinţa Internaţională Tehnico-Ştiinţifică privind Managementul Nămolurilor care are ca obiectiv propunerea unro idei inovatoare de reintegrare a nămolurilor de la staţiile de epurare în circuitul economic, în spiritul economiei circulare.

În sectorul alimentării cu apă, unul din cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea durabilă este asigurarea canalizării şi a epurării apelor uzate, pentru care autorităţile locale, centrale şi operatorii de servicii de alimentare cu apă fac eforturi susţinute în vederea realizării de investiţii în dezvoltarea şi în modernizarea reţelelor şi a staţiilor de epurare. Creşterea cantităţii de apă epurată face ca şi cantitatea de nămol provenit de la staţiile de epurare să crească, astfel că, un aspect de mare importanţă şi cu relevanţă pentru „închiderea buclei”, în cadrul unei economii circulare, este managenentul eficient al nămolului. În acest context, Conferinţa Internaţională Tehnico-Ştiinţifică privind Managementul Nămolurilor 2016, care se va desfăşura în cadrul Forumului Regional Dunăre-Europa de Est 2016, doreşte să vină în întâmpinarea eficientizării proceselor de epurare şi să propună soluţii pentru reutilizarea nămolului ca materie primă în alte industrii, în spiritul economiei circulare.” a declarat Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apei.  

Tot în cadrul Forumului Regional Dunăre-Europa de Est 2016 sunt organizate o serie de workshopuri econimice unde se dezbat teme legate de atragerea de fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014- 2020.

SC RAJA SA Constanţa, unul din cei mai importanţi operatori de apă din România, a reuşit performaţa de a atrage fonduri europene în proprţie de 100% în cadrul Programului Operațional de Mediu 2007-2015, aflându-se pe locul 5 la nivel naţional în ceea ce priveşte absorbţia de bani europeni.

Astfel, începând cu anul 2007, Compania de apă SC RAJA SA s-a implicat în mod semnificativ în dezvoltarea și implementarea proiectelor de interes public prin Axa Prioritară 1 - „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată” şi a reuşit să dezvolte, în cadrul Programului Operațional de Mediu 2007-2015 cinci Proiecte, în valoare de 1.251.916.173 lei, din care contribuția S.C. RAJA S.A. este de 241.108.344 lei.

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat