Acasa | ACTUALITATE | Cişmeaua Otomană, monument istoric reabilitat şi pus în valoare de RAJA Constanţa

Cişmeaua Otomană, monument istoric reabilitat şi pus în valoare de RAJA Constanţa


image

RAJA Constanţa a inaugurat, vineri, 17 iunie, unul din cele mai frumoase proiecte realizate de o companie de apă din România, proiect cu o imensă valoare istorică. 

Astfel, după mai bine de 150 de ani, singura cişmea otomană din Constanţa, aflată la intersecţia dintre bulevardele Tomis şi Aurel Vlaicu, a fost complet reabilitată şi pusă în valoare.

Construit în 1864 şi deteriorat de-a lungul timpului, monumentul istoric este unul dintre ultimele mărturii ale administraţiei otomane din Dobrogea şi singurul de pe teritoriul judeţului Constanţa, din această categorie, renovat în întregime.

Reabilitarea cişmelei s-a făcut după un proiect inedit pentru că, în jurul monumentului, a fost amenajat un parc, pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha, unde vor fi amplasate bănci, foişoare şi locuri de joacă pentru copii.

Reabilitarea în sine a durat mai puţin de două luni iar costurile întregii lucrări nu depăşesc 1000 de euro.

Pentru RAJA Constanţa este foarte importantă comunitatea din care face parte. Dorim să venim în întâmpinarea nevoilor cetăţii şi, tocmai de aceea, am realizat şi am pus în valoare acest monument unic în Constanţa. Vrem să readucem istoria la viaţă şi, totodată, să oferim constănţenilor o oază de verdeaţă, un loc în care să poată veni cu familia pentru a petrece timp în mijlocul naturii. Începând cu data de 15 iulie, parcul va fi deschis zi şi noapte pentru vizitatori şi sperăm să fie cât mai mulţi.”, a declarat Stroe Felix, directorul general al SC RAJA SA Constanţa.

Prezent la eveniment, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a subliniat importanţa unui astfel de obiectiv şi i-a mulţumit lui Stroe Felix pentru iniţiativă:

Constanţa are nevoie de asemenea monumente. Trăim într-un oraş cu o istorie frumoasă care trebuie pusă în valoare. Faptul că s-a creat un loc de recreere pentru constănţeni, nu poate decât să mă bucure şi îl asigur pe domnul Stroe Felix de tot sprijinul meu în realizarea şi pe viitor a unor astfel de proiecte.”, a subliniat Decebal Făgădău.  

Alături de reprezentanţii RAJA, la inaugurare au mai participat şi prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu, Viceconsulul Consulatului Turc la Constanţa, Bakîrgi Yunus Emre, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu precum şi directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu.

 

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat