Acasa | ACTUALITATE | Eduard Martin, patronul firmei Polaris, reţinut de DNA Bucureşti

Eduard Martin, patronul firmei Polaris, reţinut de DNA Bucureşti


image

Noaptea trecută, procurorii DNA- Structura centrală, l-au reţinut pe Eduard Martin, administratorul firmei Polaris M Holding.

Acesta este acuzat de evaziune fiscală şi a fost ridicat din Bucureşti.

Eduard Martin este reţinut pentru 24 de ore.

Reținerea lui Eduard Martin, fost deputat PSD de Constanța, a avut loc după ce Consiliul Local Municipal Constanța, în urma unei ședințe extraordinare, a aprobat  încheierea unei tranzacții judiciare dintre municipiul Constanța și Societatea Polaris M. Holding în scopul stingerii unui litigiu aflat pe rolul Curții de Apel Iași.

Consiliul a aprobat ca municipiul Constanța, prin primar, să pună în executare o sențină civilă din 2012 prin plata sumei de 14 milioane de euro, datorie către Polaris.

În schimb, Polaris renunța la executarea sumei de 92 milioane de euro, reprezentând penalități de întârziere.

Aprobarea tranzației judiciare, asumată de CLM Constanța și de primar, trebuia semnată, seara trecută, de Eduard Martin, pentru Curtea de Apel Iași, unde astăzi era programat termenul de judecată în care municipalitatea anunţa că s-a înțeles cu firma Polaris M, Holding. Eduard Martin a fost însă reținut de DNA și nu a mai putut semna tranzacția.

DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, începând cu data de 3 octombrie 2017, a inculpaților:

MARTIN EDUARD STELIAN, asociat al S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și ulterior și administrator al acestei societăți

BANAGA MARCEL DANIEL, administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding,

ambii pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 - prezent principala sursă de venituri a societății Polaris M Holding a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu municipiul Constanța. Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea Polaris M Holding a încasat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată. Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris, neafectate de cheltuieli corespunzătoare (societatea Polaris M Holding încasa sume importante de la Primăria mun. Constanța - în jur de 1 milion de euro lunar - în vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizării prestate erau mult mai mici).

Menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit).

În consecință, asociații și conducerea societății Polaris M Holding au decis să înregistreze cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor societății Polaris M Holding către bugetul de stat și, totodată, să transfere din societatea Polaris M Holding sume importante de bani.

Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, în calitate de asociat al societății Polaris M Holding și ulterior și administrator al acestei societăți, inculpatului Martin Eduard Stelian a decis ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu alte nouă firme (dintre care șase firme controlate de asociații societății Polaris M Holding) și să înregistreze în contabilitatea societății Polaris M Holding facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societăți.

Cheltuielile fictive înregistrate au vizat presupuse achiziții de studii și consultanță, ori presupusa plată a unor chirii pentru mașini și utilaje.

Prin aceste activități societatea Polaris M Holding s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit).

În aceeași perioadă, inculpatul Banaga Marcel Daniel, în calitate de administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, și apoi consilier al administratorului Martin Eduard Stelian, a pus în aplicare decizia asociaților societății, între care și Martin Eduard Stelian, ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu cele nouă firme.

Inculpaților  li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 4 octombrie 2017, inculpații MARTIN EDUARD STELIAN și BANAGA MARCEL DANIEL urmează să fie prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Aintim că, anterior, inculpatul MARTIN EDUARD STELIAN a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție.

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat