Acasa | ACTUALITATE | Se împlinesc 30 de ani de exploatare a Canalulului Poarta Albă – Midia, Năvodari

Se împlinesc 30 de ani de exploatare a Canalulului Poarta Albă – Midia, Năvodari


image

În acest an se împlinesc 30 de ani de exploatare a Canalulului Poarta Albă – Midia, Năvodari. Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile a marcat acest eveniment printr-o festivitate în cadrul căreia a fost inaugurată o placă „In memoriam - ing. Chiriac Avădanei”, şeful echipei de proiect al Canalului Dunăre - Marea Neagră şi Canalului Poarta Albă– Midia, Năvodari.

Evenimentul a fost organizat la sediul companie, unde au fost invitaţi să participe mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale precum şi foşti şi actuali directori şi angajaţi ai companiei.

Toţi cei care au lucrat, de-a lungul vremii, în cadrul A.C.N. au primit diplome şi plachete în semn de recunoştinţă pentru activitatea depusă. Printre aceştia s-a aflat şi Sorin Ovidiu Cupşa, fost director al A.C.N. şi actual director al CERONAV.

După atâția ani de administrare, constatăm cu mândrie transformarea canalelor navigabile din obiectiv de interes național în obiectiv european, parte componentă a coridorului 7 de transport paneuropean. Aproximativ 60% din traficul desfășurat pe canalele navigabile este asigurat de fluxurile de marfă dinspre și către centrul Europei. Este cunoscut faptul că ACN duce o politică de retehnologizare, de menținere în parametri optimi a infrastructurii și de protecție a mediului. Povestea Magistralei Albastre poartă semnătura domnului inginer Chiriac Avădanei. El a fost desemnat de Nicolae Ceaușescu să proiecteze măreața realizare. A structurat și a condus o forță inginerească unică în România, pentru un proiect de cea mai mare complexitate tehnică realizată într-un timp record. Îmi amintesc evenimentul sărbătorit în urmă cu cinci ani, când evocarea istoriei canalului Poarta Albă – Midia Năvodari a aparținut regretatului inginer Chiriac Avădanei, istorie vie a tot ceea ce înseamnă construcție majoră în ultimii 60 de ani.”, a declarat Dan Georgescu, directorul general al Administraţiei Canalelor Navigabile.

După anii de început ai carierei sale profesionale, trecând prin activitatea de execuţie de lucrări şi administraţie, ing. Chiriac Avădanei şi-a găsit vocaţia de proiectant, participând nemijlocit la proiectarea şi execuţia celor mai importante construcţii din domeniul transporturilor.

Canalul Poarta Albă – Midia, Năvodari are lungimea de 27,5 km, iar la construcţia sa au fost excavate 89 milioane metri cubi de pământ şi rocă.

Cele mai importante puncte de pe traseul său sunt ecluzele de la Ovidiu şi Năvodari şi porturile Ovidiu şi Luminiţa. 

Primul port este amplasat lângă ecluza Ovidiu, la km 11 pe malul drept al canalului. El dispune de: 4 dane operative, 4 ha de platformă şi o adâncime minimă de 4,25 m. Portul Luminiţa se situează în partea de nord a Lacului Taşaul, la 5 km faţă de ecluza Năvodari.

Are 2 dane operative, 4 dane de aşteptare, 6 ha de platformă portuară şi o adâncime minimă de 4,25 m.

Proiectul a fost realizat în decurs de un an şi jumătate, lucrările au fost demarate în 1983, iar în 1987 canalul a fost dat în exploatare, asigurând legatura dintre platforma industrială si portul maritim Midia, cu cea mai importantă artera Transeuropeana de navigatie.

Conform proiectului, canalul ar fi trebuit să servească transportului de calcar, de la Luminiţa la fabrica de ciment de la Medgidia, a zirconiului şi minereului de fier, de la Palazu la combinatul de la Călăraşi.

Se ştia că transportul pe apă este de două ori mai ieftin decât cel pe calea ferată şi se estima că, în final, traficul pe canal va ajunge la 10 milioane tone pe an. Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. şi-a adus un aport semnificativ la valorificarea schimburilor de mărfuri derulate la nivel naţional şi internaţional şi în acelaşi timp la dezvoltarea traficului de nave din ţara noastră. 

La nivelul Canalului Poarta - Albă Midia, Năvodari acest lucru este pus în evidenţă de faptul că în ultimii ani traficul pe această ramură de navigaţie a crescut datorită transportului de produse petroliere din portul Midia.

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (1 postat):

Rent a car Bucuresti on 24/10/2017 18:21:41
avatar
Un canal de ajutor pentru navigatori.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat