Acasa | SPECIAL | În Spitalul Județean de Urgență Constanța se moare cu zile. Medicii sunt ocupați cu afaceri private

În Spitalul Județean de Urgență Constanța se moare cu zile. Medicii sunt ocupați cu afaceri private


image

”Cel mai bun doctor din Constanța este trenul spre București”. Zicala asta a rămas valabilă, chiar dacă la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sau la cea a Consiliului Județean s-au schimbat șefi și partide.

Pare că nimic nu poate salva cea mai mare și mai importantă unitate medicală din județul nostru.

Problemele sunt multe și de tot felul, nu doar de ordin financiar, cum tindem toți să credem.

Oamenii fac banii, nu invers. Iar în Spitalul Județean oamenii chiar fac bani. Frumoși.

Plecând de la situația medicilor rezidenți puși să muncească până la epuizare, pe care am prezentat-o săptămâna trecută, voi încerca să explic cum funcționează sistemul medical într-unul din cele mai importante spitale din România.

Înainte de toate, trebuie să știți că pentru Constanța, la  rezidențiat, sesiunea 19.11.2017, s-a scos la concurs un singur post de medic, la Spitalul Orășenesc Măcin, din județul Tulcea.

În rest, avem cadre medicale suficiente.

Ce înseamnă asta pentru un absolvent de Medicină? Simplu. Își face bagajul și pleacă în străinătate pentru că aici nu are unde să se angajeze.

În ciuda acestei evidențe, dacă se întamplă să ajungi la urgența Spitalului Județean Constanța vei fi preluat și îngrijit de un rezident care, deși face tot ce poate, nu are experiența și capacitatea unui doctor anagajat al spitalului, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. 

Ei bine, acești medici salariați ai unității medicale, plătiți din bani publici, puși acolo să salveze vieți, au afaceri proprii foarte profitabile și nu au timp, fizic, să-și îndeplinească atribuțiile din fișa postului de la spitalul de stat.  

Nu vom da nume acum, dar există clinici private, chiar în buza Spitalului Județean, afaceri în care s-au investit milioane de euro și care aparțin medicilor angajați, pe salarii de nimic, cum spun chiar ei, la stat.

La clinica lui, un astfel de medic câștigă zeci de mii de euro pe lună (nu este o exagerare) și, cu toate astea, continuă să țină postul ocupat la Spitalul Județean, unde primește un salariu mizer.

Un doctor are, de cele mai multe ori, trei joburi: la cabinetul lui privat, la alte unități medicale particulare cu care colaborează pentru un ban în plus și la Spitalul Județean Constanța.

Dacă de la 08 la 16 e la clinica lui, de la 17 la 19 la alte clinici, la spital vine când poate.

Și când ajunge, rar, se culcă în birou. Unii nu vin deloc pentru că își fac gărzile prin telefon. Adică, dacă rezidentul și asistenta nu se descurcă cu vreun caz mai grav, îl sună pe medicul de gardă, care e acasă, și cer indicații.

Dacă moare omul, asta e, soarta nu i-a fost prielnică. Și mor oameni pe capete în Spitalul Județean Constanța, dar la autopsie se declară că oricum era terminat și cam asta a fost. Că doar, ”corb la corb nu-și scoate ochii”. 

Să vedem, totuși, de ce acești medici, de renume ai orașului nostru, nu vor să renunțe la postul de la stat și să facă loc celor tineri care îngroașă rândurile șomerilor după ce termină facultatea.

Lucrurile stau cam așa: un pacient care vine la clinica privată a doctorului Dumitru, (nume fictiv) are nevoie de o intervenție ceva mai complexă care nu se poate face decât într-un spital. Omul mai necesită și un RMN sau un CT care, iarăși, doar la spital se pot face.

După consultația plătită la cabinetul particular, domnul doctor își aduce pacientul în Spitalul Județean, îl internează, îi face toate investgațiile rapid și pe banii statului. Operația se plătește separat, în plic. Dar asta nu contează pentru bolnavul care a fost salvat de la moarte de abilul medic Dumitru.

Între timp, pacienții care vin cu salvarea la urgență așteaptă cu lunile un RMN sau o intervenție chirurgicală. Nu toți. Unii au noroc, ca la ruleta rusească.

Alții mor până la urmă, netratați, dar nici asta nu are vreo relevanță pentru doctori.

Toți suntem trecători pe lumea asta.

Între timp, faima medicului crește nejustificat, pacienții vin buluc la clinica privată, sunt operați și tratați frumos în marele Spital Județean unde, pentru cei mulți care plătesc CAS, nu există nici paturi, nici medicamente gratuite și nici medic de gardă.

Nu o să vorbim acum despre resuscitările făcute de ochii lumii, despre comportamentul execrabil al personalului medical sau despre micile atenții, inerente.

Niște camere de luat vederi, montate în zonele cheie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța ar scoate la iveală multe nemernicii și ar salva multe vieți dar nu există bani pentru așa ceva. Banii au alte destinații.  

Trist este că tinerii care își doresc să facă o carieră în medicină, mulți dintre ei dedicați și bine pregătiți, stau pe tușă sau pleacă din țară, pentru că pe unii chiar nu îi mai satură Dumnezeu. 

În atenția ITM! Gărzile de la Spitalul Județean de Urgențe Constanța, calvarul medicilor rezidenți

http://www.atacdeconstanta.com/articole/9615-%C3%AEn-aten%C8%9Bia-itm!-g%C4%83rzile-de-la-spitalul-jude%C8%9Bean-de-urgen%C8%9Be-constan%C8%9Ba,-calvarul-medicilor-reziden%C8%9Bi.html

 Voteaza articol
4.09

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (7 postat):

Adela on 01/11/2017 17:52:28
avatar
Bine punctat. As mai vrea sa adaug ca pe langa cele trei locuri de munca ocupate de doctori ar mai fi si al patrulea si anume postul de profesor universitar. Insa ei mai au si venituri de la farmacii si laboratoare.

Pe langa ce ati mentionat dvs cu faptul ca medicii nu isi pot duce la capat atributiile as dorii sa trag un semnal de alarma prin faptul ca acest lucru pe care il fac duce la diagnosticari gresite si in plus am observat ca au un conportament de turma prin faptul ca nu indraznesc sa contrazica diagnosticul vreunui medic mai in varsta (plafonat) si de aici pleaca toata agonia omului bolnav -
disperat sa afle ce are. Colac peste pupaza - si laboratoarele fac smaecherii nu folosesc substantele sau dau rezultate scornite.

Vorbesc din propria experienta de trei ani ma chinui sa am un diagnostic concret.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Bontea Roxana on 01/11/2017 18:07:44
avatar
Am ajuns cu fetita de 11 luni la urgenta febra 39.6 cu masina proprie ca la telefon mi s-a spus ca nu au salvare disponibila. Ajung la spital 8 salvari erau in parcare pauza de cafea probabil si ca sa fie totul bine medicul rezident de la pediatrie urgente mi-a dat tratamentul de pe net.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Condor on 02/11/2017 08:50:46
avatar
Daca trebuie sa faci o banala endoscopie esti trimis de catre medicul care are clinica perete in perete cu spitalul la el la clinica sa faci investigatia . Pentru ca el a avut grija sa puna pe butuci cu intentie echipamentul din spital..de ce va deriti sa dati nume?? Este evident despre cine este vorba!!! Altul trimite pacientii peste drum... stiindu se ca si in policlinica spitalului se pot face aceleasi investigatii... asa a invatat el ca mare profesor venit calare din stepele Asiei ...
Thumbs Up Thumbs Down
0
Robert on 02/11/2017 15:40:40
avatar
Traiasca Gastromond... dl Doctor "specialist in a ruina sistemul de stat este al mai jmecher doctoras.... clinica de sute de mii de euro, afara cu tine din sistemul de stat, ajunge cat ai furat sistemul, are 1,40acest escrow, are fata de nevinovat...aaaaa Ave fufa lui dr Gandescu
Thumbs Up Thumbs Down
0
Mihaela on 02/11/2017 21:26:34
avatar
Mare dreptate ai,bine punctat faptul ca cel mai bun medic este trenul spre Bucuresti.Am avut o astfel de problema cu sotul.Pentru cei de aici sotul meu nu era o urgenta,pt.cei de la Bucuresti era cancer de gradul 4 chiar.Intrebarea este daca se va schimba vreodata ceva in acest sistem???
Thumbs Up Thumbs Down
0
Stefania Asiminei on 03/11/2017 12:02:34
avatar
Cand am ajuns la urgente,cu inceput de septicemie si nefrita acuta, am avut impresia ca am ajuns in vreun club. Numai tinerele machiate mai mult decat strident si cu atitudinea gratuita de superioritate, cu telefoanele in mana consultate la fiecare 5 -10 minute care se uita la tine fara sa se faca utile cu nimic. Mi s a dat drumul acasa cu septicemie si nefrita acuta, dupa ce m-a uitat Dzeu pe o targa 4,5 ore si aia obtinuta cu scandal si o perfuzie cu NaCl. Cine are sansa sa poata ajunge la Spitalul Militar Cta mai are o sansa, altfel ...Dzeu cu mila.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Rent a car Bucuresti on 18/11/2017 16:40:08
avatar
Din pacate asa se intampla in toate spitalele.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat