Acasa | ACTUALITATE | Dosarul de abuz în serviciu al lui Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian, tergiversat de mai bine de doi ani

Dosarul de abuz în serviciu al lui Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian, tergiversat de mai bine de doi ani


image

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, a fost trimis în judecată de DNA la începutul anului 2015 pentru abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

“Inculpatul Culețu Dănuț, în calitate de președinte al Comisiei județene de fond funciar Constanța, prin încălcarea dispozițiilor legale, la data de 27 septembrie 2006, a propus și a determinat adoptarea unei hotărâri, de către comisia menționată (hotărârea nr. 574/27.09.2006), fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafață de 656,76 hectare aparținând Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane (489 poziții) care nu au făcut dovada că au deținut terenuri pe acel amplasament. În acest fel, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei stațiunii de cercetare, precum și un folos necuvenit de aceeași valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile respective.

Anterior, inculpatul Mitroi Florin, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma ședinței din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia județeană Constanța, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispozițiilor legale, deși persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Împrejurarea descrisă, prin care inculpatul Mitroi Florin a încălcat atribuțiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța și a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administrația Domeniilor Statului și Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeței de 656,76 hectare din terenurile administrate de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian.

Prin aceeași faptă, a obținut un folos necuvenit firma administrată de soția lui Mitroi Florin, SC ANDRA INTERNAȚIONAL SRL.

Această firmă a achiziționat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare și l-a vândut, la data de 07.06.2006, către o altă firmă din Constanța, încasând suma de 1.200.000 dolari SUA.
În cursul anului 2006, inculpatul Sponte Stere, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a ajutat pe inculpații Culețu Dănuț și Mitroi Florin să obțină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menționată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deși acest lucru nu era real.

Inculpatul Ghețu Gabriel, șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța, a fost desemnat drept membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța.

În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpații CULEȚU DĂNUȚ și MITROI FLORIN să obțină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol.

La data de 23.01.2009, inculpatul Găgeatu Titus, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcția Verificarea Legalității, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ din cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța, dar și de coordonator, în fapt, al Colectivului de lucru al Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, fără a avea dispoziția rezolutivă a conducerii prefecturii și fără a verifica, în mod efectiv, a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța nr. 574/27.09.2006 ștampila cu mențiunea „Comisia Județeană de Fond Funciar – Verificat – Colectiv Tehnic”, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol administrat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian,
De asemenea, inculpatul Găgeatu Titus a falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabilește dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările și completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea mențiunilor din acest tabel.”

Procesul la Tribunalul Constanţa a început în iunie 2015 şi a avut 23 de amânări, următorul termen fiind pe data de 5 decembrie 2017.

 

Florin Mitroi este primar al comunei Valu lui Traian din anul 2004.

Înainte de a candida a fost administrator al SC ANDRA INTERNAȚIONAL SRL, a lucrat ca maistru gestionar la IAS Murfatlar, a făcut armata, iar în 1985 a absolvit Liceul Agro-industrial Poarta Albă, jud.Constanţa

La 36 de ani, în anul 2003, s-a înscris şi la facultate, urmând cursurile controversatei universităţi Spiru Haret, Facultatea de Management Financiar Contabil.

Avid de cunoaştere, în anul 2009 Florin Mitroi s-a desăvârşit intelectual printr-un master executat tot la Spiru Haret, specializându-se în Managementul financiar - contabil al administraţiei publice.

Potrivit declaraţiei de avere, Mitroi deţine terenuri la Valu lui Traian şi Râşnov.

În bancă are doar 28 310 lei, are o Toyota din 1994 şi este, în continuare acţionar la societăţile Vie Vin Andra şi Andra Internaţional.  

Principiul de bază al primarului Florin Mitroi este transaparenţa, despre care vorbeşte în mesajul său de edil.

Pe site-ul primăriei nu există nicio informaţie despre achiţiziţiile publice ale instituţiei iar atunci când am cerut detalii, în baza legii, s-au găsit diverse motive pentru a nu ne fi oferite. 

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (1 postat):

Rent a car Bucuresti on 15/11/2017 15:25:58
avatar
Asa se intampla de obicei in Romania.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat