Acasa | Controverse

Biblia - o poveste sumeriană

image
Dincolo de legende şi poveşti cu eroi, istoria poporului evreu este oarecum banală şi mult diferită de cea prezentată în textele sfinte. La începutul mileniului II, un grup de sumerieni, în frunte cu Avraam, şi-au părăsit patria la porunca zeului lor, devenind nomazi. După ce s-au plimbat prin Mesopotamia, Canaan şi Egipt, s-au hotărât să se stabilească în Canaan, unde au trăit alături de localnici. După apariţia în regiune a hicsoşilor în jurul anului 1550 î.Hr, urmaşii lui Avraam s-au îndreptat către Egipt, acolo unde unul dintre ei, Iosif, devenise vizir. S-au stabilit la marginea Egiptului, în Delta Nilului, în Avaris, fosta capitală a hicsoşilor. Fiica lui Iosif, Tiye, s-a căsătorit cu faraonul Amenhotep al III-lea prin 1337 î.Hr, devenind marea regină a Egiptului. Fiul lor, Akhenaton (numit Moise de către adepţii săi), a scos din Egipt israeliţii alături de adepţii săi egipteni.
articol complet

Zamolxis - zeu sau şarlatan?

image
Românii sunt foarte mândri de strămoşii lor, deşi de cele mai multe ori aceştia au fost în realitate departe de imaginea idilică prezentată în cărţile de istorie. Câţi dintre bravii urmaşi ai lui Decebal şi Traian cunosc oare că "tatăl" Decebal era expert regional în fabricarea de monede false, la Sarmisegetuza descoperindu-se nu mai puţin de patru monetării clandestine iar "mama" Traian se dădea în vânt după băieţi, fiind de notorietate că în toate campaniile militare se afişa ostentativ cu amantul său. Dealtfel într-una din aceste campanii, cea îndreptată împotriva parţilor, a renunţat la cucerirea cetăţii Edessa doar după ce conducătorul oraşului, regele Abgarus, i l-a trimis pe fiul său, Arbandes, să-i mai aline dorul de casă.
articol complet

Khazarii - adevăraţii evrei

image
Din secolul al VII-lea până în secolul al X-lea d.Hr. graniţele răsăritene ale Europei între Caucaz şi Volga erau dominate de un imperiu nou creat, cel al khazarilor. Ţara acestora – cu populaţie de origine turcă – ocupa o poziţie strategică cheie la poarta dintre Marea Neagră şi Marea Caspică unde se înfruntau marile puteri orientale şi servea drept tampon împotriva invaziilor arabilor şi triburilor barbare din stepele nordice: bulgari, maghiari, pecenegi, vikingi (ruşi), asupra Bizanţului.
articol complet

De unde vine expresia “ ţara lui Papură- Vodă”

image
Există, în istoria noastră, două denumiri de o mare plasticitate, a căror origine s-a estompat, dar care au intrat în folclor prin rezonanţa peiorativă a formulării: „Pazvante Chioru” şi „Papură Vodă”. Ambele sunt, atât prin conţinut, cât şi prin expresie, de provenienţă oltenească. Prin sintagmele în care sunt încorporate („vremea lui Pazvante Chioru” şi „ţara lui Papură Vodă”), ele exprimă, de fapt, două perioade istorice distincte, aflate aproximativ una în continuarea celeilalte.
articol complet

Istoria neminţită a Transilvaniei (II)

image
În 1235, de teama creşterii puterii lui Ioan Asan II al Bulgariei, care s-a aliat cu Ioan Dukas Valatses, împăratul Niceei şi s-a rupt de
articol complet

"1001 de nopţi" sau cum i-a învins un ofiţer român pe nemţii lui Hitler

image
Pe data de 19 noiembrie 1942, în numai 72 de ore, armata română suferea la Stalingrad cea mai mare înfrângere din istoria sa, soldată cu 158.854 de morti, răniţi şi dispăruţi.Nu era prima bătălie pierdută, cu 26 de ani mai devreme, la Turtucaia, peste 7000 de soldati români piereau iar alţi 28 500 erau luaţi prizonieri de trupele bulgare. Riposta care a urmat, rămasă în istorie ca " manevra de la Flămânda" s-a încheiat la fel de prost după numai o zi de lupte.
articol complet

Sfârşitul lumii, o fabulaţie religioasă

image
În religia creştină sfârşitul lumii este enunţat în "Revelaţia lui Ioan", ultima carte a Noului Testament. Ioan, cunoscut ca Ioan Evanghelistul, şi-a conceput relatarea în timpul exilului său la carierele de piatră din insula Patmos, după ce scăpase cu greu din Roma, unde fusese pus la fiert într-un bazin uriaş pentru fierberea uleiurilor.
articol complet

Ştefan Răzvan, ţiganul de pe tronul Moldovei

image
Un alt domnitor mai puţin cunoscut a fost Ştefan Răzvan, care a condus Moldova doar câteva luni, în perioada aprilie - decembrie 1595. Ca mulţi
articol complet

Istoria neminţită a Transilvaniei (I)

image
După primul război mondial, scopul Franţei a fost de a distruge statul german şi de a dezintegra monarhia austro-ungară. G. Clemenceau, preşedintele ţării a creat
articol complet

De unde vine cu adevărat numele „România”

image
În evul mediu, occidentalii teritoriul ocupat de imperiului bizantin, Romania, “ţara romanilor”. Din sec.VI până în sec. VIII, Ravenna a fost reşedinţa oficială a exarhului,
articol complet

1 2 3 4 5 6 next total: 53 | afisate: 1 - 10